Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaRekord og kjolekast

Lørdag den 18. mars var skøytesesongen over for de fleste. Men i Tampere inviterte de til internasjonale løp. Dessverre fikk de ikke noen internasjonal respons, siden de internasjonale løperne hadde gått over til å nyte våren i stedet for å dyrke skøytesporten. Men de kunne kanskje angre, for i Tampere var det vindstille, sol og et par kuldegrader, ideelt fra morgenen av.

Det var bare spørsmål om hvem, Thunberg eller Wallenius, som ville ta rekorden, den seigliva rekorden til Tuomainen fra 1915 på 45,8 som hadde motstått over et par dusin harde angrep siden det. Tuomainen sjøl var ferdig for sesongen. Han hadde overtatt som banemester og hadde mye av ansvaret for at rekorden hans endelig blei slått. Thunberg kom allerede i første par og gikk et godt løp. Klokkene viste 44,9, og rekorden var endelig historie. Dessverre beskrives ikke løpet noe nærmere i noen av de samtidige mediene.

Dette la press på Wallenius. Men han blei nervøs og klarte ikke årsbestetida si en gang. Han kom inn på 46,3, likt med veteranen Tverin. Toivo Ovaska, Lauri Helander og Alfred Jokinen delte fjerdeplassen med 47,2. William Kanerva fikk 48,0, Gösta Strömstén 48,8 og Waldemar Bergström og Erkki Salminen 49,0. Det var mange klare persforbedringer, bl.a. på Ovaska og Jokinen som begge hadde 48,7 fra før. Strömstén gikk under 50 for første gang. Urho Salminen vant 500 m for junior på 48,6.

Første par på 10000 m var Ovaska og Helander. Ovaska kjørte bra på hele veien tross at han var helt uten pes unntatt de to gangene han passerte sprinteren Helander. Belønninga var dagens andre klare nye pers med 18.50,5, nesten halvannet minutt under den gamle. Helander fullførte iallfall og fikk 20.40,6. Heltemodig gjort.

Thunberg og Tverin var et mye bedre par med tett kamp hele veien. Thunberg fikk et overtak litt over midtveis, men vant ikke med mer enn 4,6 sekunder. Tider 18.46,3 og 18.50,9.

Tredje par var Bergström mot Gösta Lindholm. Milslukeren Bergström var ikke forberedt på at det skulle bli løp så seint på vinteren og var ute av trening. Dessuten hadde det vært en lang sesong med mange harde milløp. Han fulgte passeringstidene til Thunberg lenge, men satte inn litt mer krefter på slutten og spurta inn til 18.42,9. Lindholm satte pers med over et minutt og gikk i mål på 19.12,2.

Wallenius fikk godt følge av Jokinen i første del av fjerde par, så falt klubbkameraten av. Han prøvde å presse seg under tida til Tverin, men måtte gi seg på det og kom inn på 18.53,8. Jokinen fikk 19.10,6. Det var klare perser på begge.

Denne vårsesongens overraskelsesmann Gösta Strömstén hadde fått en dårlig makker i sprinteren William Kanerva. Bergström som leda distansen følte seg nok ikke trygg allikevel, og Strömstén la seg ganske riktig foran passeringstidene hans fra starten og bare økte på. Sluttida 18.33,9 var klar ny pers og distanseseier. Storebror Gunnar humra nok tilfreds hvis han så på. Kanerva fikk 21.07,6, tatt igjen med 3 runder.

Etter første dag leda Thunberg med 4 plassifferpoeng foran Tverin 7, Wallenius og Ovaska 8, Strömstén 9, Jokinen og Bergström 11.

Av andre nyheter kan vi nevne at det var et fryktelig skrekkvelde i Ukraina etter at opprøret var slått ned. Massearrestasjoner, tortur og henrettelser hørte til dagens orden. Tsjekaen gikk fra dør til dør og gjennomsøkte hus etter våpen- og ammunisjonslager. Eventuelle verdisaker blei også konfiskert. Nøden var stor etter at bolsjevikene hadde konfiskert kornet fra de vidstrakte ukrainske markene for å berge seg fra den allmenne hungersnøden. De overlevende måtte grave massegraver til de døde. Dette leser jeg i ei borgerlig avis og det er kanskje et islett av borgerlig propaganda. Men kjenner vi disse bolsjevikene rett, er det nok ikke langt unna sannheten.

Tirsdag den 14. mars overga gruvearbeiderne i Fordsburg i Sør-Afrika seg etter et 75 minutters artilleribombardement. Opprørerne la ned våpna sine to dager etter.

Harry ThukuSamme dag arresterte britene den kenyanske nasjonalisten Harry Thuku. Han var kikuyu, men hadde gått på misjonsskole og lært engelsk og fått seg engelsk navn. Deretter hadde han jobba som setter i ei avis for engelskmennene. Fra 1918 hadde han jobba på telegrafen til koloniens statskasse i Nairobi. Der kunne han plukke opp mye lærdom om stats- og kolonistyring og begynte å interessere seg for politikk. Fra 1920 til 1921 var han sekretær i Kikuyuforbundet og i 1921 stifta han et ungdomsforbund for kikuyuene og så Østafrikaforbundet, den første multietniske politiske organisasjonen i øst-Afrika, som også tok opp kvinnelige medlemmer i motsetning til mange europeiske og europainspirerte organisasjoner på denne tida.

Koloniherrene hadde slått til seg så mye land at kikuyuene følte seg trua på livsgrunnlaget. Mange måtte ta seg lønnsarbeid, men da var man prisgitt nykkene til herrefolket. For nybyggerne var de innfødte en slags indianere, fremmedelementer som fikk være i fred hvis de ikke forstyrra den økonomiske virksomheten deres. Og noe av at de organiserte seg for å fremme rettighetene sine skulle de iallfall ikke ha. De hadde planer om å forby organisasjonene, og arrestasjonen var en del av disse planene.

Torsdag den 16. mars proklamerte Ahmed Fuad pasja seg som konge av Egypt, kong Fuad den første. Før krigen var Egypt et sultanat under det ottomanske imperiet, med Hussein Kamel, en eldre bror av Ahmed, som sultan. I løpet av krigen mista ottomanerne Egypt og britene blei de nye herrene eller beskytterne. Sultanatet hade blitt et protektorat. Hussein døde i 1917 og Ahmed blei ny sultan. I 1919 gjorde egypterne opprør mot den britiske beskyttelsen, for ikke å si okkupasjonen, og det førte til at britene anerkjente Egypt som uavhengig stat den 28. februar 1922. De forbeholdt seg imidlertid overhøyhet over utenriks- og militærsaker. Likevel tenkte nok Ahmed eller altså Fuad I på det da han satte seg på trona etter kroningsseremonien at han nå var den første formelt suverene herskeren over Egypt siden Kleopatra. Var nesten 2 tusen års uår og ulykke endelig forbi? Dette med militær- og utenrikssakene var foreløpig en liten hemsko, men i tidas fylde ville det kanskje bli anledning til å bøte på det. Egypt hadde vært stort og rikt og de som herska over det på vegne av de forskjellige imperieherskerne, hadde hatt stor makt. Men full formell suverenitet hadde de ikke hatt, og særlig ikke over militær- og utenrikssaker.

I Nairobi var det protester mot arrestasjonen av Harry Thuku. Østafrikaforbundet oppfordra til streik og Mary Muthoni Nyanjiru leda demonstrasjonene. Hun var kikuyu, og det var vanlig at kikuyukvinnene var underdanige, men det var under forutsetning at mennene tok ansvar og gjorde jobben sin som skikkelige mannfolk. Onsdag den 15. var det en fredelig demonstrasjon som endte med forbønn for arrestanten på god kristelig maner. Men på torsdagen samla mer enn 7000 demonstrater seg rundt politistasjonen og forlangte å få han utlevert.

Først sendte de en delegasjon på 6 menn som fikk et møte med viseguvernøren. Viseguvernøren prøvde å berolige dem ved å si at de bare oppbevarte Thuku til saka hans kunne komme for retten. Det skulle ikke tilstøte han noe vondt. Viseguvernøren ba delegasjonen om å oppfordre den store flokken av streikende løsarbeidere til å gå hjem.

Delegasjonen på 6 marsjerte tilbake til flokken. De gjorde som den store koloniherren hadde bedt om. Ba de streikende om å gå hjem samtidig som de informerte dem om at Harry Thuku ville bli stilt for retten og ikke slippes fri. Noen begynte å spre seg, vant til å adlyde som de var. Men flertallet rikka seg ikke, og nå tok ei gruppe på 200 kvinner under ledelse av Nyanjiru initiativet.

Hun stilte seg i spissen for kvinnene, dro kjolen over hodet og ropte til mennene i delegasjonen: «Ta kjolen min og gi meg buksene dine! Dere er feige og korrupte! Hva venter vi på? Lederen vår er der inne. Vi må redde han!» Dette var ikke noe spontant innfall, men en kikuyu-tradisjon, en måte å egge mennene til kamp på hvis de nølte. Og det virka. Mengden storma ulende mot porten til politistasjonen. Men det hadde ikke den ønska effekten. For politiet hadde skytevåpen. Og de kan ha fått hjelp av askarier, innfødte soldater som var i kolonimaktas tjeneste. De fikk iallfall hjelp av flere hvite nybyggere som kom rekende fra et hotell og tenkte at de kunne være til hjelp når de så alle disse svartingene samle seg. Som nybyggere med respekt for seg sjøl hadde de også skytevåpen.

Mary Muthoni Nyanjiru var en av de første som døde, og det var minst 20 og kanskje opp til 100 andre dødsofre da britene brukte tsarens metode, «spre dem med geværild». Hun er den eneste av kvinnene som er kjent ved navn og vi har ikke noen bilder av henne, men hun er ikke glemt og har siden versert høyt i ære i kenyansk folklore og historietradisjon.

Fredag den 17. sendte Italia tropper til fristaten Fiume for å avsette fascisten Giovanni Giurati, som hadde tatt makta i fristaten ved et kupp to uker før. Men i motsetning til fascistene, som hadde som mål å få fristaten annektert til Italia, forega italienerne å være der bare på politioppdrag i samsvar med Rapallo-traktaten, som regulerte tilhørigheten til diverse landområder i bunnen av Adriaterhavet.

Samme dag gjorde amerikanske tolltjenestemenn et kjempebeslag da de borda den tomasta skonnerten Clara etter en gunfight og kunne konfiskere 48000 flasker skotsk whisky. Det var et beslag verdt en fest, tenker jeg. Men det spørs om det var noen andre enn fisken i East River som fikk glede av whiskyen.

Det var stor lykke i husholdninga til Salah Ben Ammar i Tunisia da yndlingskona hans nedkom med ei datter.

Lørdag den 18. fikk Gandhi dommen sin for oppvigleri i en rettssal i Ahmedabad i India. Seks år. Vel, det gjaldt å benytte dem godt.

I Treffurt i det prøyssiske Sachsen var også høyskolelæreren Karl Bahr hoppende glad fordi kona hans Hedwig ga han en pen, kjekk og klok liten gutt.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 43,6 Frogner 18.2.1922
2.Clas Thunberg     FIN 44,1 Frogner 18.2.1922
3.Oskar Olsen      NOR 45,1 Frogner 18.2.1922
4.Harald Strøm     NOR 45,2 Frogner 18.2.1922
5.Walter Tverin     FIN 45,4 Frogner 18.2.1922
Theodor Pedersen    NOR 45,4 Frogner 18.2.1922
7.Axel Blomqvist    SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922
8.Aksel Belewicz    FIN 45,6 Frogner 18.2.1922
9.Asser Wallenius    FIN 45,8 Tampere 5.3.1922
10.Eric Blomgren    SWE 45,9 Frogner 18.2.1922
Julius Skutnabb     FIN 45,9 Frogner 18.2.1922
12.Ivar Bostén     SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922
Jakov Melnikov     RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
14.Martin Sæterhaug   NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922
Knut Sundheim      NOR 46,1 Frogner 18.2.1922
Ole Olsen        NOR 46,2 Frogner 18.2.1922
17.Arvo Tuomainen    FIN 46,3 Tampere 1.1.1922
Erling Søberg      NOR 46,3 Hamar 5.1.1922
Sigurd Moen       NOR 46,4 Frogner 18.2.1922
20.Verner Eriksson   SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922
21.Sigurd Syversen   NOR 46,7 Moss 15.1.1922
22.Arne Larsen     NOR 46,8 Frogner 12.2.1922
Ilmari Danska      FIN 46,8 Frogner 12.2.1922
24.Harald Belewicz   FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
25.Waldemar Bergström  FIN 47,1 Frogner 18.2.1922
26.Marcus Johannessen  NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Leonard Johannessen   NOR 47,2 Hamar 19.1.1922
Jakob Hansen      NOR 47,2 Bislett 30.1.1922
Alexander Spengler   SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922
Alfred Jokinen     FIN 47,2 Tampere 18.3.1922
Toivo Ovaska      FIN 47,2 Tampere 18.3.1922
Lauri Helander     FIN 47,2 Tampere 18.3.1922
1000 m menn 
1.Roald Larsen    NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922
2.Oskar Olsen     NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922
3.Julius Skutnabb   FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922
4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922
5.Ole Olsen      NOR 1.38,4 Hamar 13.3.1922
6.Clas Thunberg    FIN 1.38,7 Frogner 22.2.1922
7.Eric Blomgren    SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922
8.Harald Halvorsen  NOR 1.39,8 Hamar 13.3.1922
9.Arne Larsen     NOR 1.40,0 Hamar 13.3.1922
10.Axel Blomqvist   SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922
11.Erik Wingnér    SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922
12.Samuel Carlsson  SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922
13.Gustaf Andersson  SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922
14.Erling Søberg   NOR 1.43,2 Hamar 13.3.1922
15.Harry Wahlberg   SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922
Walter Tverin     FIN 1.43,9 Frogner 22.2.1922
17.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922
18.Aksel Belewicz   FIN 1.44,3 Frogner 22.2.1922
19.Erik Augustsson  SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922
20.Fredrik Mikkelsen NOR 1.45,0 Hamar 23.2.1922
21.Ilmari Danska   FIN 1.45,3 Frogner 22.2.1922
Mikal Mikkelsen    NOR 1.45,3 Hamar 23.2.1922
23.Birger Ericsson  SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922
24.Erik Olsson    SWE 1.45,9 Stockholm st 19.2.1922
25.Mikael Nilsen   NOR 1.46,0 Hamar 23.2.1922
26.Henning Westin   SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922
27.Arvid Røberg    NOR 1.46,2 Hamar 23.2.1922
28.Olaf Hansen    NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922
Gustav Larsen     NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922
30.Emanuel Bergsman  SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
1500 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922
2.Clas Thunberg    FIN 2.22,8 Frogner 19.2.1922
3.Harald Strøm     NOR 2.25,3 Frogner 19.2.1922
4.Sigurd Moen     NOR 2.26,1 Frogner 19.2.1922
5.Ole Olsen      NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922
6.Julius Skutnabb   FIN 2.27,1 Frogner 19.2.1922
7.Walter Tverin    FIN 2.27,2 Frogner 19.2.1922
8.Eric Blomgren    SWE 2.27,9 Frogner 19.2.1922
9.Aksel Belewicz    FIN 2.28,5 Frogner 19.2.1922
10.Jakov Melnikov   RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922
11.Waldemar Bergström FIN 2.29,2 Frogner 19.2.1922
Oskar Olsen      NOR 2.29,2 Frogner 19.2.1922
13.Ilmari Danska    FIN 2.29,3 Frogner 19.2.1922
14.Knut Sundheim    NOR 2.29,5 Frogner 19.2.1922
15.Theodor Pedersen  NOR 2.29,7 Frogner 19.2.1922
16.Arvo Tuomainen   FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922
Asser Wallenius    FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
18.Erling Olsen    NOR 2.31,7 Frogner 19.2.1922
19.Jakob Hansen    NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922
Vasilij Ippolitov   RUS 2.31,8 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
21.Johan Nilsen    NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922
22.Paul Bombig     AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922
Platon Ippolitov    RUS 2.32,6 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
24.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922
25.Kristian Strøm   NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922
26.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Thorstein Eng     NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Alfred Johannessen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Arne Larsen      NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922
30.Erling Søberg    NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
3000 m menn 
1.Max Tetzner   NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921
2.Walter Grund   GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922
3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921
4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922
5.Eugen Freytag  GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922
6.Jan Paarlberg  NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922
7.Härtl      GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922
8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921
9.Willem Kos    NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922
10.Rolf Stöhr   GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922
11.Helmut Kofler  AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922
12.Hölss      GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922
13.Otto Kölper   GER 6.38,8 Altona 4.2.1922
14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922
15.B de Boer    NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921
16.Willy Kölper  GER 6.41,6 Garmisch 21.1.1922
17.Harry Krul   NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921
18.A Gruber    GER 6.48,8 Garmisch 21.1.1922
19.Steinhausen   GER 6.52,2 Garmisch 21.1.1922
20.Max de Levie  NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921
Härtl       GER 6.52,6 Garmisch 21.1.1922
22.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921
23.Harm Bartelds  NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921
24.Hans Tetzner  NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921
25.K Stein     GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922
26.W J Duursema  NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921
27.Adami      GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922
28.Topp      GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922
29.Hainz      GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922
30.Runge      GER 7.34,4 Garmisch 21.1.1922
5000 m menn 
1.Harald Strøm      NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922
2.Ole Olsen        NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922
3.Clas Thunberg      FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922
4.Roald Larsen      NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922
5.Sigurd Moen       NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922
6.Jakov Melnikov     RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922
7.Erling Olsen      NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922
8.Julius Skutnabb     FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922
9.Eric Blomgren      SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922
10.Waldemar Bergström   FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922
11.Walter Tverin     FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922
12.Platon Ippolitov    RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
13.Jakov Melnikov     RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
14.Arvo Tuomainen     FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
15.Oskar Olsen      NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922
16.Vasilij Ippolitov   RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
Theodor Pedersen     NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922
18.Ilmari Danska     FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922
19.Henrik Monsen     NOR 9.06,4 Bislett 22.2.1922
20.Knut Sundheim     NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922
21.Rolv Gihle       NOR 9.07,0 Bislett 22.2.1922
22.Gustaf Andersson    SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922
23.Asser Wallenius    FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922
24.Einar Kristiansen   NOR 9.09,0 Bislett 22.2.1922
25.Toivo Ovaska      FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922
26.Mikal Mikkelsen    NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922
27.Eino Korhonen     FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922
28.Gösta Strömstén    FIN 9.16,9 nordre havn Helsinki 12.3.1922
29.Aksel Belewicz     FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922
30.Bernt Evensen     NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
10000 m menn 
1.Harald Strøm      NOR 17.37,5 Frogner 19.2.1922
2.Ole Olsen        NOR 17.43,6 Frogner 19.2.1922
3.Waldemar Bergström   FIN 17.54,1 Frogner 19.2.1922
4.Jakov Melnikov     RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922
5.Julius Skutnabb     FIN 17.59,3 Frogner 19.2.1922
6.Erling Olsen      NOR 18.01,3 Frogner 19.2.1922
7.Roald Larsen      NOR 18.04,1 Frogner 19.2.1922
8.Sigurd Moen       NOR 18.05,6 Frogner 19.2.1922
9.Eric Blomgren      SWE 18.09,0 Frogner 19.2.1922
10.Clas Thunberg     FIN 18.10,2 Frogner 19.2.1922
11.Platon Ippolitov    RUS 18.15,0 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
12.Walter Tverin     FIN 18.21,7 Frogner 19.2.1922
13.Gösta Strömstén    FIN 18.33,9 Tampere 18.3.1922
14.Arvo Tuomainen     FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
15.Gustaf Andersson    SWE 18.42,5 Frogner 19.2.1922
16.Ilmari Danska     FIN 18.44,6 Frogner 19.2.1922
17.Oskar Olsen      NOR 18.45,6 Frogner 19.2.1922
18.Knut Sundheim     NOR 18.49,7 Frogner 19.2.1922
19.Toivo Ovaska      FIN 18.50,5 Tampere 18.3.1922
20.Vasilij Ippolitov   RUS 18.51,7 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
21.Asser Wallenius    FIN 18.53,8 Tampere 18.3.1922
22.Theodor Pedersen    NOR 18.55,8 Frogner 19.2.1922
23.Mikal Mikkelsen    NOR 19.02,9 Hamar 11.3.1922
24.Sverre Jacobsen    NOR 19.07,5 Hamar 11.3.1922
25.Aksel Belewicz     FIN 19.09,0 Frogner 19.2.1922
26.Alfred Jokinen     FIN 19.10,6 Tampere 18.3.1922
27.Gösta Lindholm     FIN 19.12,2 Tampere 18.3.1922
28.Karl Johansson     SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922
29.Roberts Vithofs    LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
30.Øivind Martinsen    NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Harald Strøm       NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633
3.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
4.Roald Larsen       NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.04,1 197,652
5.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
6.Clas Thunberg       FIN 44,1-2.22,8-8.41,8-18.10,2 198,390
7.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
8.Ole Olsen         NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378
9.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
10.Peder Østlund      NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
11.Ole Mamen        NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
12.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
13.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
14.Julius Skutnabb     FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-17.59,3 201,072
15.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
16.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
17.Sigurd Moen       NOR 46,4-2.26,1-8.46,3-18.05,6 202,020
18.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
19.Eric Blomgren      SWE 45,9-2.27,9-8.48,2-18.01,8 202,110
20.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
21.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
22.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
23.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
24.Walter Tverin      FIN 45,4-2.27,2-8.52,4-18.21,7 202,792
25.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
26.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
27.Waldemar Bergström    FIN 47,1-2.29,2-8.45,5-17.54,1 203,088
28.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
29.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
30.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
31.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
32.Theodor Pedersen     NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862
33.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
34.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
35.Oskar Olsen       NOR 44,9-2.29,2-9.00,6-18.37,2 204,553
36.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
37.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
38.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
39.Olav Olsen        NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
40.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
41.Erling Olsen       NOR 48,1-2.31,0-8.48,1-18.01,3 205,308
42.Sigurd Syversen     NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
43.Franz F. Wathén     FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 
44.Nikita Najdenov     RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
45.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
46.Petrus Axelson      SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
47.Rolf Reiersen      NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103
48.Axel Blomqvist      SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
49.Stener Johannessen    NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163
50.Ernst Cederlöf      SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170
Magnus Johansen     NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373
Oluf Steen        NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 48,8-2.34,8-9.16,9-18.33,9 211,785
Ilmari Danska FIN 46,8-2.29,3-9.04,2-18.44,6 207,217
Aksel Belewicz FIN 45,2-2.27,6-9.05,9-19.09,0 206,440
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Knut Sundheim NOR 46,1-2.29,5-9.04,9-18.49,7 206,908
Harald Halvorsen NOR 47,3-2.32,6-9.30,3-19.22,2 213,307
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 48,0-2.34,8-9.07,0-20.01,0 214,350
Asbjørn Steffensen NOR 47,1-2.30,3-9.14,5-20.06,8 212,990
Asser Wallenius FIN 45,8-2.30,9-9.08,3-18.53,8 207,620
Osman Dieseth NOR 47,2-2.34,6-9.20,3
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 50,8-2.36,8-9.18,5
Ragnvald Olsen NOR 48,3-2.38,1-9.27,4
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 59,0
Aksel Nilsen NOR 46,3-2.30,8-9.41,2
Armand Carlsen NOR 49,6-2.38,5-9.30,9
Ernst Granstrøm NOR 47,8-2.33,5-9.35,0-20.00,3 216,482
Bertel Backman FIN 50,7-2.52,4-9.53,8
Uuno Pietilä FIN 53,4-2.54,2-9.52,1
Wollert Nygren NOR 53,9-2.59,4
Einar Hagen NOR 55,2-2.59,1
Ivar Ballangrud NOR 57,3-3.12,1
Lauri Helander FIN 46,5-2.28,6-9.39,5-20.09,0 214,433
Jakob Enge Hansen NOR 47,2-2.31,8-9.20,7
Marcus Johannessen NOR 47,2-2.32,9-9.28,1-19.54,4 214,697
Arne Larsen NOR 46,8-2.33,5-9.46,4-20.14,6 217,337
Dagfinn Elnæs NOR 48,2-2.34,9-9.41,6
Carsten Christensen NOR 51,7
Kolbjørn Andersen NOR 56,3-3.05,3
Erling Søberg NOR 46,3-2.33,0-9.25,0-20.31,0 215,350
Gustaf Andersson SWE 49,0-2.33,7-9.08,1-18.42,5 211,168
Toivo Ovaska FIN 47,2-2.34,3-9.09,4-18.50,5 210,098
Fredrik Mikkelsen NOR 50,0-2.39,1-9.39,5-19.43,8 220,173
Sverre Jacobsen NOR 47,6-2.34,4-9.32,0-19.07,5 213,642
Leonard Johannessen NOR 47,2-2.33,9-9.47,4
Rolf Backe NOR 47,9-2.36,4-9.36,2
Harald Belewicz FIN 48,3-2.37,3-9.34,0-20.03,8 218,323
Christfried Burmeister EST 48,6-2.36,7-9.19,3-19.04,6 213,993
Mikal Mikkelsen NOR 48,6-2.38,5-9.09,8-19.02,9 214,558
Per Holtung NOR 63,7
Hugo Nygren NOR 60,0
Ørnulf Daasnes NOR 59,3
Mons Mjelde NOR 52,0-2.54,7
Eino Korhonen FIN 47,6-2.36,5-9.14,1-19.10,1-212,682
Léon Quaglia FRA 50,4-2.39,5-9.30,4-23.40,0-231,607
Jaakko Friman FIN 51,0
Johannes Larsen NOR 47,5-2.39,0-10.01,5
Henrik Monsen NOR 53,5-2.40,7-9.06,4
Einar Kristiansen NOR 51,8-2.45,0-9.09,0
Yrjö Päivinen FIN 54,0-3.05,6-10.21,4
Erik Wingnér SWE 47,2-2.34,0-9.30,1-19.47,4 214,913
Alfred Jokinen FIN 47,2-2.39,4-9.29,3-19.10,6 212,783
Gösta Lindholm FIN 51,2-2.43,3-9.21,4-19.12,2 219,383