Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaStorm i Østersjøen

Nyheter siste uke: Mandag: Frankrikes statsminister Aristide Briand avgår, og erstattes med Ernest Monis. Tirsdag meldes skadestorm på vestlandet. Onsdag holder Bokken Lasson, Oda Kroghs datter, viseaften i Håndverkerforeningen, Hamar. José Batlle y Ordóñes velges til president i Uruguay. Onsdag: Manuel Enrique Araujo innsatt som president i El Salvador. Torsdag: Uroppføring av Aleksandr Skrjabins Prometheus-symfoni. Denne lørdagen feira russerne 50-årsjubileet for Aleksandr II sin frigjøring av 23 millioner livegne, samtidig som dumaen nedstemte statsminister Pjotr Stolypins forslag om å gi polakkene en viss begrenset rett til lokalt sjølstyre. Samme dag diskuterer den amerikanske kongressen innlemmelse av Arizona og New Mexico som stater i unionen, uten å komme til noen konklusjon.

Mandag avslører Charles F. Kettering en ny oppfinnelse: en elektrisk starter for biler, som får en Cadillac til å starte på sekunder til forskjell fra andre biler som må startes med sveiv. Oppfinnelsen krever et 30 kilos batteri, og smarte bivånere begynner å lure på om ikke det kunne være en idé å bruke det som energikilde til bak- og frontlys og til å antenne drivstoffet også.

Under riksdagens møte i Berlin onsdag blei det fra alle partier retta angrep mot antisemitten Raabe for uttalelsen hans sist lørdag om jødene i hæren. Også sosialdemokratene slutta seg for så vidt til angrepet, og føreren deres, Schappel, erklærte at selv om sosialdemokratene ikke har noen grunn til å hjelpe det jødiske borgerskapet med reserveoffiserstitler til sønnene sine, måtte de allikevel betrakte den behandlingen som jødene i hæren blei utsatt for som et brudd på lov og rettigheter. Kringsministeren gjentok forsikringene sine om at han misbilliga enhver antisemittisk bevegelse i hæren, og mente i motsetning til uttalelsene sine på lørdagen at det ikke fant sted noen tilsidesettelser, heller ikke av jødiske offisersaspiranter.

Nede i Antarktis våkna Scott på mandag av en snøstorm som hindra videre framdrift den dagen. Vinden var oppe i storms styrke, det var temmelig kaldt og de holdt seg i teltene, redda inn mat og kokeutstyr og lagde seg et måltid der. Scott var bekymra for ponniene i det andre partiet.

Dagen etter brøyt de opp kl. 6 om morgenen og marsjerte til Safety Camp, leiren på 77°55'S, der de møtte det andre partiet. Heldigvis var alle dyra i live, men utmagra og avkrefta. De bestemte seg for å dra nordover igjen samme dag, men det tok sin tid å pakke med alt utstyret som lå under en meter nysnø. Da de kom seg av gårde ved 4-tida om ettermiddagen i flere partier, var det klart at Weary Willie hadde vanskelig for å henge med. Han falt om, kom seg opp igjen etter en times hvil og pleie, men falt om igjen. Til slutt bygde de en snøvegg rundt han og la seg til for natta.

Kan være Weary Willie, iallfall er det en av ponniene på ekspedisjonenOnsdagen opprant ikke for stakkars Weary Willie, og med tanke på tilstanden til de andre dyra var det ikke til å komme utenom at en tidlig start neste sommer for å konkurrere med Amundsen neppe kom på tale. Men det var ikke slutt med katastrofene ennå. Shelfisen som de vandra på var i ferd med å bryte opp i seinsommerværet, og de neste to dagene var et sammenhengende panisk strev for å berge det som berges kunne. Bowers våkna omgitt av vann på alle kanter og hadde sin fulle hyre med å berge seg. Men det verste var at tre ponnier måtte etterlates på isflaket. De dreiv av gårde, men da de nærma seg land igjen, blei det gjort et forsøk på å berge dem. Det gikk heller dårlig. To av dem falt i vannet og måtte avlives. Bare den ene klarte de å få i land. Rundt omkring dem var sultne spekkhoggere i livlig og ivrig aktivitet.

Denne lørdagen tok de fatt på veien til hovedleiren igjen. Evans hadde klart å finne en sikker vei. Men det gikk trått, og de slo leir på et høydedrag i Pram Point-kjeden. Det blei bestemt at Atkinson skulle gå i forveien neste morgen og varsle folkene i på Hut Point, hytta de hadde etterlatt seg på Discovery-ekspedisjonen i 1901–1904.

Hos Amundsen gikk det litt mer ordentlig for seg. Mandag var han framme ved 80-gradersdepotet sitt og diskuterte med kameratene hvordan det var best å merke det. De kom fram til at det beste var å bruke bambusstenger i en øst-vest-retning og nummerere dem slik at man kunne vite av nummeret hvilken retning og hvor langt det var til depotet. De satte ned 20 høye stenger med 900 meters mellomrom, 10 på hver side av det, slik at det skulle bli temmelig vanskelig å passere uten å finne det igjen.

Dagen etter dro de videre sørover i stadig lavere temperatur. Amundsen klager over at bikkjene er sårbeinte på grunn av skareføret og at det er et evig slit å få dem i gang om morgenen. Om fredagen var de framme ved 81 grader. Temperaturen var nå -43 °C, og det var ikke behagelig, verken for mennesker eller dyr. Da de tørna ut om morgenen for hundre år sida i dag, var det enda et par grader kaldere. De la ned et depot på 560 kg hundepemmikan her og brukte kasseborda til merking etter samme metode som sist. Så hvilte de resten av dagen.

Snøstormen til Scott må ha vært ganske lokal, for Amundsen nevner ikke noe om den. Derimot var det nordeuropeiske været ikke å spøke med. Skadestormen på vestlandet tirsdag er nevnt. Den satte også spor etter seg lengre øst. Det norske laget til kampen om Finnepokalen fikk ei usedvanlig strabasiøs reise til Helsingfors. Sigurd Mathisen og Reidar Gundersen var heldige og/eller smarte og valgte den korteste veien, til Åbo, mens Lundgreen og Johannessen brukte tre dager med dampskip fra Stockholm til Hangö. Storm var det hver dag, skipet skrudde seg fast i skjærgårdsisen og blei sittende fast i 4 timer før de fikk hjelp av en isbryter. Da de skulle inn til Hangö, måtte styrmannen gå på ski inn til havna for å høre om det var klart. De ankom 17 timer forsinka.

I Helsingfors den første løpsdagen var det mildvær, +2 grader, dårlig is og sterk vind. Det var 5000 m som var på programmet, og her gikk det reisetrøtte KSK-laget på en skikkelig smell:

5000 m:

1.Waldemar Bergström.HSK 10.27,2
2.Trygve Lundgreen.KSK   10.35,3
3.Gunnar Strömstén.HSK   10.37,3
4.Vinö Wickström.HSK    10.38,0
5.Stener Johannessen.KSK 10.43,8
6.Sigurd Mathisen.KSK    10.58,3
7.Reidar Gundersen.KSK   11.13,7
8.Johan Vikander.HSK     11.24,8

Poengstilling etter 1. dag: HSK 8 – KSK 13