Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaBobby i parentes

Annonse for showet der Bobby viste seg framOnsdag den 22. mai var det langt ut på vårparten, ja, egentlig sommer de fleste steder, og Bobby McLean hadde ikke så stor plass i reklamen til Broadway-showet sitt lenger, som det går fram av denne reklamen fra New York-avisa The Evening World. Men han fikk nok sikkert fortsatt ei nyttig biinntekt av å vise seg fram på denne måten. Ingen forretninger er som show-forretninger.

I mellomtida hadde den finske borgerkrigen endt med seier til de hvite og de tyske hjelperne deres. Slaget om Viipuri endte den 29. april og som de hadde for vane, feira de hvite seiren med en regulær massakre på fiendene sine. Den var ekstra brutal denne gangen, fordi dagen før hadde noen finske rødegardister brutt seg inn i fengselet og massakrert 30 hvitegardister som satt der. Dermed gikk de hvite seierherrene amok og drepte så mange rødegardister og russiske soldater eller folk som likna på russiske soldater de kunne få tak i. General Mannerheim fikk nyss om det og ga ordre om å stoppe det den 3. mai, men da hadde 800 rødegardister blitt drept og mellom 350 og 400 russere eller tilsynelatende russere. Mange var polakker eller baltere som venta på en sjanse til å komme seg hjem og hadde hilst erobrerne som befriere.

Nede på kontinentet foregikk krigen i mer kjølige og overveide former. Folk massakrerte hverandre mer industrielt i milliontall i stedet for hundetall, uten å egentlig være sinte på hverandre. Finnene var ikke så flegmatiske. Intensiteten i hatet var forsterka av den samme effekten som intensiverte hatet til de russiske intellektuelle, ei liberalisering under tsar Aleksandr II med påfølgende innstramming og ny undertrykkelse. Litt sisu og innbitt kampvilje var vel også med i bildet. Men litt beregning var det kanskje også. Den hvite terroren var et svar på den røde. De røde hadde likvidert hundrevis av privilegerte og reelle eller antatte undertrykkere, særlig i begynnelsen av krigen da de plutselig var herrer over alle de største byene, men også sporadisk etterpå, og som forsvarere av demokratiet kunne ikke de hvite unngå å tenke på hva som kunne skje hvis de lot alle disse røde velgerne være igjen i live.

Da krigen endte hadde den hvite terroren krevd mer enn 10 ganger så mange liv som den røde. Krigsfangene blei behandla dårlig. Av de 80000 røde som havna i konsentrasjonsleir døde om lag 12500 i leirene. 3–4000 av dem omkom av spanskesjuken, resten av sult eller andre sjukdommer. Matmangelen var stor i Finland på denne tida og røde krigsfanger var ikke av dem som fikk først. For å komme unna terroren flykta tusener av røde i vogntog eller til fots mot slutten av krigen, østover, mot den russiske grensa. Også en måte å eliminere røde velgere på. Det forekom at flyktningetog blei beskutt av arge hvitegardister.

Den finske borgerkrigen skar djupe og betente sår som grodde seint. Mange tiår etterpå kunne du få fram verken hvis du pirka litt i dem. Den var også, som beregna, en effektiv kur mot sosialisme. I motsetning til alle andre nordiske land har Finland aldri hatt noe sosialistisk flertall. Nærmest kom de i 1945, da Sosialdemokratene sammen med Kommunistpartiet, som hadde vært forbudt siden 1918, fikk 99 av de 200 representantene. Men sosialdemokratene har likevel vært en betydelig maktfaktor i alle år, de har hatt flere presidenter, den første i 1937, og danna flere koalisjons- og mindretallsregjeringer, den første allerede i 1926. Så hva var all denne grusomheta egentlig godt for?

Søndag den 28. april døde Gavrilo Princip i fengselet i Terezin i Bøhmen, også kalt Theresienstadt. Mannen som starta hele greia. For ikke å si utløste den.

På grunn av den britiske blokaden var tyskerne avhengig av kornleveransene fra Ukraina, men samarbeidet med den ukrainske folkerepublikken gikk dårlig. Leveransene var ofte alvorlig forsinka og tyskerne mistenkte ukrainerne for å sabotere hele opplegget. Derfor støtta de kuppet til Pavlo Skoropatskyj den 29. april. Skoropatskyj hadde militær bakgrunn fra imperietida med fartstid fra krigen mot Japan i 1905 og østfronten. Og han hadde ei politisk legning som falt mye mer i smak hos tyskerne enn det sosialistdominerte republikkrådet. Skoropadskyj la ikke fingrene imellom, han avskaffa folkerepublikken og innførte hetmanatet. Flertallet av regjeringa han danna hadde ikke ukrainsk som morsmål, mange var tsarister og et hovedmål var å normalisere forholdet til moderlandet Russland.

Hetman var tittelen til de gamle herskerne av kosakkfolket i Ukraina fra 1649 til 1764. Skoropadskyj var ætling til Ivan Skoropadskyj, som var hetman fra 1708 til 1722, og siden han først skulle være hersker over Ukraina, syntes han dette var en naturlig ting å velge som tittel. Han var monarkist og hensikten hans var at tittelen skulle gå i arv, men i den gamle tida blei hetmanene valgt av et eldreråd.

Sovjet-Turkestans flaggIkke bare de kaukasiske tatarene hadde pantyrkiske ideer. Også flere av de turkotatarisktalende folkeslaga lengre øst kunne tenke seg å slå seg sammen, og etter oktoberrevolusjonen oppretta bolsjevikene i Tasjkent, med godkjenning fra Lenin, et øverste sovjet for provinsene Turkestan krai, Bukhara-emiratet og Khiva-khanatet og kalte det nye territoriet Turkestan. Islamske råd i territoriet var ikke begeistra for bolsjevismen og erklærte sin egen autonome Turkestan-republikk i april. Bolsjevikene svarte med å erklære det autonome sovjetsosialistiske Turkestan tirsdag den 30. april med eget flagg og riksvåpen. Uenigheten mellom bolsjevikene og islamistene i dette store territoriet, som består av dagens Uzbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og områder som fortsatt er del av Russland, skulle føre til en del blodsutgytelser de neste åra.

Søndag den 5. mai lanserte Mary Pickford den nyeste filmen sin, M’Liss, et passe komplekst melodrama om ei vill jente i en gruvelandsby og alt hun opplever og presterer.

Tirsdag den 7. mai undertegna Romania en fredsavtale med sentralmaktene. Den skulle bare påtegnes av kong Ferdinand I, så var rumenerne ute av krigen. Men han nekta, så da måtte rumenerne bare fortsette å krige.

Torsdag den 9. mai gjennomførte britene et nytt raid mot Oostende og klarte å blokkere kanalen delvis ved å senke en utrangert destroyer, men igjen bare for noen dager.

Samme dag vant statsminister Asquith et tillitsvotum i parlamentet med 295 mot 108 stemmer etter en hissig debatt som følge av et offentliggjort brev fra generalmajor Frederick Barton Maurice der han beskylder regjeringa for å villede parlamentet med opplysningene sine om styrkeforholdet mellom troppene på vestfronten. Omtrent halvparten av parlamentsmedlemmene var ikke til stede på grunn av krigstjeneste.

Det polske frikorpset var danna i protest mot at Ukraina fikk mye tidligere polsk land som del av den separate fredsavtalen sin med sentralmaktene den 9. februar. Enheter som hadde vært rekruttert av sentralmaktene mot løfter om et eget polsk kongedømme etter krigen, slo seg sammen med enheter som var rekruttert av den russiske hæren fra den russiske delen av Polen. Korpset hadde vært et uromoment for sentralmaktene på østfronten, som derfor ba om hjelp fra det polske regentrådet, et delvis uavhengig råd som var oppnevnt av sentralmaktene som høyeste organ for det tysk-østerrikske Polen mens de forberedte opprettelsen av det polske kongedømmet.

Den 18. april ga rådet korpset ordre om å slå leir ved byen Kaniv i Ukraina, som hadde vært polsk i over 200 år under navnet Kaniów. Straks begynte tyske styrker å omringe dem. Mandag den 6. mai ga den tyske kommandanten general Franz Hermann Zierold polakkene et ultimatum om å legge ned våpna og overgi seg. Polakkene begynte å gjøre seg klare til kamp. Ifølge den polske versjonen var dette overraskende for Zierold, som følte seg uforberedt og unnskyldte seg med at ultimatumet var en misforståelse. Men da han fikk forsterkninger, ombestemte han seg og gikk til angrep allikevel. Slaget foregikk fredag den 10. og lørdag den 11. mai og førte til store tap for tyskerne. Om kvelden den 11. ga de et tilbud om forhandlinger.

Siden forsyningssituasjonen for polakkene var mindre heldig, gikk de med på en ærefull betinget kapitulasjon. Halvparten blei arrestert og sendt i krigsfangeleir, mens resten kom seg unna. En av dem som kom unna var den polske kommandanten Józef Haller von Hallenberg, som spilte død og rømte i et ubevokta øyeblikk. Han dukka siden opp i Frankrike og fikk kommandoen over et korps av eksilpolakker på vestfronten.

Slaget blei en del av grunnleggelsesmyten til det nye frie Polen og Kaniów blei et hedersnavn for polakkene. Siden det foreligger ulike versjoner av hendelsesforløpet, er nok dette noe vi bør ta hensyn til når vi skal rekonstruere det.

Den 11. inntraff det også en gledelig begivenhet i Queens, New York, i hjemmet til salgssjef Melville Arthur Feynman, født 5. mars 1890 i Mińsk Mazowieckie i Polen (og sikkert døpt noe helt annet enn Melville Arthur), da kona hans, husmor Lucille Feynman, født Phillips, ga han en sunn og frisk sønn.

Fjellrepublikkens flaggFjellrepublikkens riksvåpenEtter februarrevolusjonen i mars 1917 kom flere nordkaukasiske folkegrupper overens om å danne en uavhengig stat og slutta seg sammen i et nordkaukasisk folkeforbund som grovt sett besto av de tidligere russiske provinsene Terek og Dagestan. I dag er territoriet delt i republikkene Tsjetsjenia, Ingusjetia, Nord-Ossetia-Alania, Kabardino-Balkaria, Dagestan og en del av Stavropol krai i den russiske republikken. Lørdag den 11. mai erklærte de en sjølstendig republikk under det offisielle navnet Unionen av fjellfolk i nord-Kaukasus og Dagestan (UFNKD) eller mindre offisielt Fjellrepublikken. De danna ei samlingsregjering under statsminister Tapa Tsjernojev og bretta ut et amerikanskinspirert nasjonalflagg med sju stjerner for de sju folkegruppene og et pent riksvåpen. Illustrasjonene er fra Wikipedia.

Lederne av den nye republikken, Tsjernojev i midten foran

Torsdag den 16. mai holdt Carl Gustaf Emil Mannerheim en stor seiersparade i Helsinki etter borgerkrigen. Finske skøyteløpere kunne legge seg i trening igjen. Men de tyske soldatene sto fortsatt i Finland. Og hadde de tenkt å reise hjem? Finland kunne kanskje fortsatt trenge litt beskyttelse.

Søndag den 19, mai lanserte Cecil B. de Mille den nyeste filmen sin, Old Wives for New, med utroskap som tema. Så den var litt kontroversiell. Men likevel den 5. mest sette filmen det året.

Mandag den 20. gjennomførte tyskerne det største og siste terrorbombeangrepet sitt med tunge bombefly over England. Det deltok 41 fly og 34 av dem vendte tilbake. De slapp i alt over 1 tonn bomber og klarte å få livet av 49 engelskmenn.

Tirsdag den 21. hadde ottomanerne samla en hær på 13000 mann og begynte på en invasjon av Armenia. De møtte hard og innbitt motstand.

På vestfronten var det derimot stille for øyeblikket.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen      NOR 44,9 Frogner    19.1.1918
2.Kristian Strøm    NOR 45,3 Frogner    19.1.1918
3.Sigurd Syversen    NOR 45,9 Frogner    19.1.1918
4.Theodor Pedersen   NOR 46,0 Dælenenga  30.12.1917
5.Martin Sæterhaug   NOR 46,4 Frogner    16.2.1918
6.Gunerius Schou    NOR 46,6 Kongsberg   17.2.1918
7.Ole Mamen       NOR 46,7 Dælenenga   6.1.1918
8.Roald Larsen     NOR 47,0 Frogner    19.1.1918
9.Eric Blomgren     SWE 47,1 Frogner    16.2.1918
10.Axel Blomqvist    SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen  NOR 47,4 Frogner    19.1.1918
12.Frithjof Paulsen   NOR 47,5 Frogner   16.12.1917
(Norval Baptie     USA 47,6 Chicago    14.4.1918)
13.Hans Trygve Hansen  NOR 47,8 Frogner   16.12.1917
Max Kniel        SUI 47,8 Davos     3.2.1918
Gustaf Wiberg      SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen    NOR 48,0 Dælenenga   6.1.1918
Frithjof Lindteigen   NOR 48,0 Kongsberg   13.1.1918
Ernst Kleven      NOR 48,0 Drammen    10.2.1918
19.Alfred Christiansen NOR 48,1 Frogner    20.1.1918
Petrus Axelson     SWE 48,1 Frogner    16.2.1918
Alf Horne        NOR 48,4 Kongsberg   17.2.1918
Jakov Melnikov     RUS 48,4 Moskva DP   18.2.1918
Bjørn Refsum      NOR 48,4 Horten     3.3.1918
Eugen Engebretsen    NOR 48,4 Horten     3.3.1918
25.Rolf Reiersen    NOR 48,5 Frogner    20.1.1918
Erling Søberg      NOR 48,5 Hamar     24.2.1918
Birger Halvorsen    NOR 48,5 Hamar     10.3.1918
28.Rolf Larsen     NOR 48,6 Dælenenga   6.1.1918
Olav Olsen       NOR 48,6 Frogner    16.2.1918
30.Harald Strøm     NOR 48,7 Horten     3.3.1918
Knut Sundheim      NOR 48,7 Horten     3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde      AUT 1.48,2 Wien     5.2.1918
2.Torleif Ranum    NOR 1.49,4 Trondheim  10.3.1918
3.Rudolf Scmidt    AUT 1.49,8 Wien     5.2.1918
4.H. Brück      AUT 1.51,5 Wien     5.2.1918
5.Bjarne Hval     NOR 1.53,0 Drammen   10.2.1918
6.Amund Arnes     NOR 1.54,4 Trondhjem  20.1.1918
7.Rolf Backe     NOR 1.55,1 Frogner   10.2.1918
8.Peder Arndt     NOR 1.55,4 Drammen   17.2.1918
9.Aksel Belewicz   FIN 1.55,6 Helsinki   6.1.1918
10.Harry Halvorsen  NOR 1.56,6 Frogner   10.2.1918
11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki   6.1.1918
Alf Mortensen     NOR 1.56,7 Drammen   10.2.1918
13.Willy Braarud   NOR 1.56,8 Frogner   10.2.1918
14.Julius Skutnabb  FIN 1.57,0 Helsinki   6.1.1918
15.Andorf Bjørnlund  NOR 1.58,0 Tvedestrand 17.2.1918
16.Trygve Buran    NOR 1.58,2 Trondheim  10.3.1918
17.Sverre Larsen   NOR 1.58,5 Frogner   10.2.1918
18.Alfred Strömstén  FIN 1.58,8 Helsinki   6.1.1918
19.Lorang Andresen  NOR 1.59,2 Frogner   10.2.1918
20.Harald Grønneberg NOR 1.59,4 Drammen   17.2.1918
21.Leif Hamborgstrøm NOR 1.59,7 Drammen   17.2.1918
22.Eugen Johannessen NOR 2.00,0 Drammen   17.2.1918
23.Arthur Lyngbakken NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
24.Arne J. Larsen   NOR 2.00,9 Frogner   10.2.1918
25.Osman Dieseth   NOR 2.01,0 Frogner   10.2.1918
Karl Linder      NOR 2.01,0 Tvedestrand 17.2.1918
27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen   10.3.1918
28.Kjell Solberg   NOR 2.01,7 Horten    17.2.1918
29.Hroar Hagen    NOR 2.01,8 Frogner   10.2.1918
30.Finn Gramstad   NOR 2.02,0 Tvedestrand 17.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm     NOR 2.25,1 Frogner   20.1.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 2.28,0 Frogner   17.2.1918
3.Eric Blomgren     SWE 2.28,3 Frogner   17.2.1918
4.Clas Thunberg     FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen       NOR 2.29,1 Frogner   17.2.1918
6.Theodor Pedersen    NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
Martin Sæterhaug     NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen   NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
Gustav Gulbrandsen    NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
10.Sigurd Syversen    NOR 2.30,5 Frogner   17.2.1918
11.Oskar Olsen      NOR 2.30,9 Frogner   20.1.1918
Jakov Melnikov      RUS 2.30,9 Moskva DP  19.2.1918
13.Axel Blomqvist    SWE 2.31,1 Frogner   17.2.1918
14.Petrus Axelson    SWE 2.31,3 Frogner   17.2.1918
15.Ole Mamen       NOR 2.32,9 Dælenenga   6.1.1918
16.Julius Skutnabb    FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen       NOR 2.33,4 Horten    3.3.1918
18.Arvo Tuomainen    FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen     NOR 2.35,0 Frogner   20.1.1918
20.Harald Strøm     NOR 2.36,1 Horten    3.3.1918
21.Gustaf Wiberg     SWE 2.36,2 Frogner   17.2.1918
22.Knut Sundheim     NOR 2.36,2 Horten    3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen  NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
Rolv Hellum       NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov   RUS 2.36,5 Moskva DP  19.2.1918
26.Lauri Helander    FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen    NOR 2.36,8 Frogner   19.1.1918
28.Aksel Belewicz    FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen      NOR 2.36,9 Frogner   16.2.1918
30.Bjørn Refsum     NOR 2.37,4 Frogner   19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson     SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman     SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg    SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg     SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson    SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson     SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson     SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren    SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt     SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson    SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Clarence von Rosen SWE 7.54,3 Lundsberg        6.3.1918
12.Miles Flach     SWE 7.54,6 Lundsberg        6.3.1918
13.Beyeler       SUI 8.06,6 Bern          3.2.1918
14.Winkler       SUI 8.21,0 Bern          3.2.1918
15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg        6.3.1918
16.Rinia        SUI 8.26,4 Bern          3.2.1918
17.Erik Martin     SWE 8.37,4 Lundsberg        6.3.1918
18.Bertil Arborén   SWE 8.48,0 Lundsberg        6.3.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen      NOR 8.37,0 Dælenenga   5.1.1918
2.Roald Larsen     NOR 8.50,4 Dælenenga   5.1.1918
3.Kristian Strøm    NOR 8.53,4 Frogner    20.1.1918
4.Frithjof Paulsen   NOR 8.56,5 Frogner    20.1.1918
5.Theodor Pedersen   NOR 8.59,7 Dælenenga   5.1.1918
6.Sigurd Syversen   NOR 9.00,0 Dælenenga   5.1.1918
7.Ole Olsen      NOR 9.00,9 Frogner    17.2.1918
8.Olav Olsen      NOR 9.04,6 Frogner    17.2.1918
9.Eric Blomgren    SWE 9.06,6 Frogner    17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen NOR 9.07,2 Frogner    20.1.1918
11.Petrus Axelson   SWE 9.09,1 Frogner    17.2.1918
12.Martin Sæterhaug  NOR 9.11,1 Frogner    17.2.1918
13.Jakov Melnikov   RUS 9.12,0 Moskva DP   18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,0 Frogner    17.2.1918
15.Mikhail Bojtler   RUS 9.16,0 Moskva DP   18.2.1918
16.Wilhelm Larsen   NOR 9.19,5 Dælenenga   5.1.1918
17.Oskar Olsen     NOR 9.21,3 Frogner    17.2.1918
18.Eugen Berntzen   NOR 9.21,7 Dælenenga   5.1.1918
19.Axel Blomqvist   SWE 9.22,7 Frogner    17.2.1918
20.Rolv Hellum     NOR 9.25,8 Dælenenga   5.1.1918
21.Gustaf Wiberg    SWE 9.26,0 Frogner    17.2.1918
22.Verner Ericsson   SWE 9.27,7 Frogner    17.2.1918
23.Henry Aahlander   NOR 9.29,5 Dælenenga   5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov  RUS 9.30,0 Moskva DP   18.2.1918
25.Sverre Jacobsen   NOR 9.32,0 Larvik    20.1.1918
26.Knut Sundheim    NOR 9.33,3 Frogner    23.1.1918
27.Rolf Reiersen    NOR 9.35,0 Frogner    23.1.1918
28.Hans Onstad     NOR 9.37,0 Drammen    24.2.1918
29.Leif Eggan     NOR 9.37,4 Trondheim   2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus RUS 9.39,0 Moskva DP   18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm   NOR 18.25,2 Frogner    16.2.1918
2.Frithjof Paulsen  NOR 18.30,1 Frogner    16.2.1918
3.Jakov Melnikov   RUS 18.38,8 Moskva DP   19.2.1918
4.Ole Mamen      NOR 18.41,7 Frogner    16.2.1918
5.Clas Thunberg    FIN 18.44,8 Helsinki Kai 20.1.1918
6.Olav Olsen     NOR 18.54,7 Frogner    16.2.1918
7.Julius Skutnabb   FIN 18.56,5 Helsinki Kai 20.1.1918
8.Eric Blomgren    SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov  RUS 19.01,0 Moskva DP   19.2.1918
10.Roald Larsen    NOR 19.03,8 Frogner    19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner    19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner    16.2.1918
13.Theodor Pedersen  NOR 19.05,5 Frogner    16.2.1918
14.Petrus Axelson   SWE 19.07,0 Frogner    16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai 20.1.1918
16.Ole Olsen     NOR 19.08,9 Trondhjem   23.2.1918
Martin Sæterhaug   NOR 19.09,9 Frogner    16.2.1918
18.Oskar Olsen    NOR 19.15,0 Frogner    19.1.1918
19.Arvo Tuomainen   FIN 19.29,6 Helsinki Kai 20.1.1918
20.Axel Blomqvist   SWE 19.30,7 Frogner    16.2.1918
21.Arvo Jalovaara   FIN 19.41,0 Helsinki Kai 20.1.1918
Aleksanr Gazenfus   RUS 19.41,0 Moskva DP   19.2.1918
23.Paul Poss     SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson  SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen  NOR 19.44,2 Frogner    16.2.1918
26.Sverre Aune    NOR 19.45,4 Trondhjem   23.2.1918
27.Gustaf Wiberg   SWE 19.51,5 Frogner    16.2.1918
28.Axel Eriksson   SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén  FIN 19.58,6 Helsinki Kai 20.1.1918
30.Atte Lindqvist   FIN 20.01,4 Helsinki Kai 20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov      RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb     FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune       NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen      FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren      SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen     NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin      FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm       NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen        NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5