Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaSterke finner på besøk

Mandag den 17. februar hadde også finnene et løp for aldersbestemte på nordre havn i Helsinki. R. Kankkonen vant begge distanser for yngste klasse, 3540 år, 1000 m på 1.53,1 og 2500 m på 4.52,7. Gustav A. Vänttinen vant de samme distansene for klasse 40-45 år på 1.57,6 og 5.01,7, og Theodor Baltscheffski (EM-deltaker 1898 og VM-deltaker 1902 og 1903) vant de samme for klasse over 50 år med 1.58,1 og 5.08,5.

Amerikanske aviser rapporterer at 18 år gamle Charles Jewtraw gikk 440 yards samme dag på 38,0 på en utendørsbane i Lake Placid. Det er ei god tid som er på høyde med de beste profftidene. Men det tilsvarer ikke bedre enn 46 og noe på 500 m. Løpet skal ha inngått i et allroundmesterskap for den nordlige delen av staten New York og det var 4 distanser denne dagen og Jewtraw vant alle sammen. Men allroundmesterskapet gikk over tre dager, lørdag, søndag og mandag, og han var bare med den siste dagen. De fire seirene ga han tredjeplass i mesterskapet etter Ray Bryant og Jim Hennessy.

I Winnipeg var det et vinterkarnival med hurtigløp på mandagen. Det var 4 distanser. ¼ mile (440 yards), ½ mile, 1 mile og 3 miles. Mike Goodman, som er Manitoba-mester, vant sammenlagt med seier i kvartmils- og tremilsløpet, andreplass i halvmilsløpet og tredjeplass i milløpet. For det fikk han 12 poeng. Nr. 2 var Harry Thorne, som er Ontario-mester. Han vant halvmilsløpet og var nr. 2 i kvartmils- og tremilsløpet og fikk 7 poeng. Dette henger i hop hvis de får 5 poeng for seier og 1 poeng for 2.- eller 3.-plass. Vinneren av milløpet var Eddie Stubbs, et lokalt talent.

Tirsdag den 18. februar hadde Söder-foreningene i Stockholm ei vinteridrettstevling på Hammarby sjö der Erik Augustsson vant 10000 m på 20.47,5.

Samme dag hogg den ukrainske innvandreren Ivan Palahnjuk ekstra hardt i antrasittstuffen i Lattimer Mines, Pennsylvania. Men det var ikke av sinne, det var av lykke. For kona hans, Anna, lå i barsel og skulle gi han en sønn som skulle hete Volodymyr (enn så lenge).

Torsdag den 20. februar var det pointsløp i Drammen. Det var ganske gode forhold og Henry Aahlander vant begge distansene på 49,4 og 2.37,4. Bjørn Refsum var toer på 500 m med 49,5 og Olaf Moen var nr. 2 på 1500 m med 2.42,1. Den 21 år gamle lillebroren til Olaf hadde også fått seg et par skøyter nå og hadde lyst til å prøve seg. Han fikk lov til å starte sammen med juniorene. Det gikk ganske bra, han vant juniorløpet overlegent på 2.44,8. Virker ganske lovende dette, eller hva? Å, glemte jeg å fortelle om navnet? Jo, han heter Sigurd.

Dette var også dagen da kommunistiske demonstranter storma redaksjonen til den sosialdemokratiske avisa Népszava i Budapest. 7 personer blei drept i sammenstøtet. Den ungarske regjeringa, som ennå ikke hadde et folkevalgt parlament bak seg, begynte å arrestere ledende kommunister og stengte kommunistavisa Vörös Újság.

F.v. Charles Jewtraw, James Hennessy, Ray BryantFredag den 21. februar begynte utendørsmesterskapet for de amerikanske øststatene i Lake Placid. Men dette var de facto et amerikansk, for ikke å si nordamerikansk mesterskap, for ikke bare fikk flere løpere fra Chicago og en fra Milwaukee lov til å starte, men kanadierne Russell Wheeler og Harry Cody starta også. Illinois og Wisconsin regnes tradisjonelt som del av veststatene. California, Colorado og andre ting enda lengre vest var mest for villmark å regne. Iallfall skøytemessig. Årsaken til denne utvida deltakelsen er at amerikanerne ikke hadde fått somla seg til å arrangere det årlige nasjonale og internasjonale mesterskapet sitt. Det hadde nok noe med krigen å gjøre. Men Lake Placid-mesterskapet ser ut til å fungere som ei god erstatning for det. Det var 28 deltakere, gode værforhold og 5000 tilskuere hver dag. Bildet er fra Brooklyn Daily Eagle.

Dagens program var 220 yards og ½ engelsk mil og forsøk på 1 engelsk mil. Og i tråd med skremmeskuddet han hadde avfyrt på mandag med 38,0 på kvartmila var det 18 år gamle Charles Jewtraw fra arrangørbyen som blei forgrunnsfiguren. Han vant ikke bare begge finalene, men også alle tre forsøksheata han stilte opp i. Og tidene var gode. Spesielt 220-yardstida i finalen som igjen var tangering av den verdensrekorden som blei tangert så mange ganger sesongen før.

Resultater:

220 yards finale
1.Charles Jewtraw, Lake Placid 20,0 
2.Ed Horton, Saranac Lake 
3.Charles Fisher, Milwaukee

½ mile finale
1.Jewtraw 1.20,0 
2.Fisher 
3.Joe Moore, NY Ice Palace

1 mile 1. heat
1.Jewtraw 2.54,8 
2.William Steinmetz, Chicago 
3.James Hennessy, Lake Placid 
4.David Shultz, Chicago

2. heat
1.Moore 2.53,2 
2.Ray Bryant 
3.Fisher 
4.Russ Wheeler, Montreal 
5.Martin Topper, Chicago

Sammenlagt etter 1. dag:
1.Jewtraw 10 
2.Fisher 5 
3.Horton 3

Samme dag blei den sosialdemokratiske ministerpresidenten av Bayern, Kurt Eisner, skutt ned og drept av grev Anton von Arco auf Valley da han var på vei til det bayerske parlamentet for å kunngjøre at han trakk seg som ministerpresident.

Og i Tblisi uroppførte den georgiske komponisten Zacharia Paliasjvili den første operaen sin Abesalom da Eteri, bygd på folkeeposet Eteriani (eller Etheriani). Musikken var klassisk, men farga av georgiske folketoner.

Finnene sendte de 4 beste løperne sine, Skutnabb, Tuomainen, Bergström og Danska til det nordiske mesterskapet på Frogner. Håpet om å få med Thunberg var ute. Det finske forbundet var steilt. Men det var noen gode løpere igjen hjemme også. I Mariehamn på Åland vant Walter Tverin to distanser på 55,6 og 11.02,0 lørdag den 22. februar. I Åbo vant Joachim Kurtén 500 m på 49,8 og Bror Ravander 5000 m på 10.00,7. Vind og snøvær begge steder var mindre heldig for resultatene.

Det var skøyteaktivitet i Sverige også, med løp i Gävle og Västerås, men svenskene hadde også sendt sine 4 beste til Frogner, og da blir det ikke så mye igjen.

Dette nordiske mesterskapet på Frogner er kanskje litt undervurdert i skøytehistorisk sammenheng. Men i datida var interessen enorm. Det hadde gått fire lange, tunge år uten samkvem med noen andre enn de få svenskene som kunne utrette noe på isen, og bare utsiktene til endelig å få finnene hit igjen var nok til å få praten til å summe på kafeer og restauranter av forskjellig farge og andre steder hvor folk samla seg på en vinterdag i 1919. Oppå det kan vi legge det ynkverdige nederlaget som de tre norske skøyteheltene Mamen, Paulsen og Oskar Olsen hadde lidd på havna i Helsinki helga før. Disse finnene virka uhyggelig sterke. Kristian Strøm hadde kanskje vært heldig som holdt seg hjemme i Horten til jubileumsstevnet for klubben slik at han slapp å få slike pletter på ryet sitt. Til forsvar for innsatsen til disse finlandsfarerne kunne det kanskje føres at de hadde hatt en stormfull ferd over Bottenvika dagen før stevnet. Men likevel. Diskusjonene gikk. Alt var uvisst. Men nå skulle man få visshet.

Dagen opprant uten at den var noen riktig vakker skøytedag slik som helga før. Det var skya og det snødde litt og det blåste en sur bris fra nord-nordøst. Men det var et par kuldegrader, og det var alt den kommunale banemesteren Zakken Johansen trengte for å lage glatt is, så glatt som han kunne få den. En ekspertise som Zakken var uovertruffen på i denne tidsperioden.

Banen var kransa av 10000 tilskuere, som var mye på en lørdag. Riktig nok var halvparten skolebarn som hadde fått fribilletter av klubben. Men det var en vanlig framgangsmåte siden de fleste jobba på lørdagene og ikke kunne ta seg fri for å gå på skøyteløp. Uansett hadde ikke Stadion sett så mange tilskuere på en lørdag siden Oscar Mathisens avskjedsløp i 1916.

Stadion var også pent pynta med flagg – svenske, norske og nå også det nye finske korsflagget. Etter avisomtalene å dømme hadde de imidlertid ikke fått tak i riktig flagg, det var svart og hvitt i stedet for blått og hvitt. Kanskje de ikke hadde sett det annet enn på svart-hvite bilder før?

Etter at kunstløperne hadde holdt på med figurøvelser siden kl. 11, sto første par på startstreken kl. 14.30 som annonsert, og blei flagga av garde nokså presist på streken. Det var sjølveste Skutnabb, antakelig forhandsfavoritten, siden han vant det internasjonale stevnet i Helsinki, som gikk i par med landsmannen Ilmari Danska. Normalt skulle han altså gått sammen med Kristian Strøm, men det er tydelig at de har bestemt seg for å følge reglene her for en gangs skyld og foretok ei helt tilfeldig trekning. Danska var kjent som en bra sprinter, men her fikk han bank av Skutnabb, som hadde sprinten som sin svakeste distanse. Danska leda til ut på oppløpssida, men mesterskapsfavoritten avslutta bedre og pressa seg foran. Tidene var 47,5 og 47,8. Det var gode tider i forhold til det man hadde sett hittil denne sesongen, og tangering av årsbeste for Skutnabb. Men tvilerne begynte å melde seg nå. Ville dette holde på denne isen?

Harald Strøm og Frithjof Paulsen var regna som typiske langdistanseløpere, men Paulsen hadde forbedra seg atskillig på sprinten denne sesongen og tok bronse på distansen i Finland nylig til tross for at han ikke fikk noe særlig til på de andre distansene. Den nye Strøm viste seg imidlertid som en like god sprinter, og det var bare så vidt at Paulsen fikk pressa seg foran. Tidene var 47,7 og 47,8, som var pers igjen for Strøm. Altså holdt teten til Skutnabb seg ennå, men det ville nok være å vente at de beste iallfall gikk ned på 45-tallet. Tredje par var de to beste svenskene, Blomgren og Blomqvist. Sistnevnte var sprinteren av dem, men nå blei han beseira av Blomgren. Tidene var gode: 46,3 og 46,7. Med dette kunne Blomgren faktisk ha sjanser i sammendraget. Han hadde nok forberedt seg godt til mesterskapet. Tida var pers for Blomgren og han gikk forbi Sigurd Mathisen og Arvo Tuomainen på adelskalenderen og la seg på 18.-plass.

Så kom 4. par med Kristian Strøm og Oskar Olsen, de to antatt beste nordmennene på distansen. De satte opp ei helt anna fart enn de som hadde gått til nå og kniva intenst om seieren. Olsen lå hele tida et par meter foran Strøm, og det var ikke helt riktig taktikk, for håpet var at han skulle legge seg mellom Strøm og de finske favorittene slik at Strøm fikk et par poengs forsprang på dem. Heldigvis for Strøm kom Olsen ut av balanse like før mål og deisa over ende slik at Strøm allikevel vant paret med 44,8 mot 45,1. Det var jo glimrende for Strøm, og differansen var akkurat passe. Ingen kunne vel presse seg inn imellom der? Strøm var bare 1/10 bak persen sin og Olsen bare 2/10 bak sin. Han kunne nok slått den uten det fallet. Men han slo iallfall kneet sitt i fallet og trakk seg derfor fra 10000 m.

Tuomainen på startstrekenNoe videre referat er ikke lagt ut for 500 m, bortsett fra at i et seinere par gikk Arvo Tuomainen mot Sverre Aune. Og det var gutt som kunne gå! Han gikk med lange, kraftfulle skjær og kunne minne litt om Strunnikov i stilen. Og da han var i mål, viste det seg at han hadde trumfa den norske taktikken. For han fikk 45,0 og klarte faktisk å legge seg inn mellom Kristian Strøm og Oskar Olsen. Olsen kunne like godt ha holdt seg på beina. Her fikk vi altså se et eksempel på finskeflaks, et meget sjeldent fenomen.

Men oppladninga til Tuomainen foran dette mesterskapet var også ganske uvanlig. Han hadde egentlig ikke tenkt å dra, men så ombestemte han seg i siste øyeblikk. Over Stockholm og Charlottenberg nådde han Østbanestasjonen i samme øyeblikk som Skutnabb og Danska starta som første par på 500&nsbp;m. Toget var 1 time og 50 minutter forsinka. Han kjente tidsskjemaet godt og visste at han var seint ute, så han hadde telegrafert etter bil i Charlottenborg. Den sto og venta på Østbanen, og da bar det sporenstreks opp til Frogner der han fikk kledd seg om, tatt på seg skøytene, og stilt til start på det som skulle bli hans livs beste 500 meter.

Tuomainen og Aune persa med henholdsvis 8 og 7 tideler og det betydde at Aune klatra på adelskalenderen og passerte både Julius Skutnabb, Jaap Eden og Gunnar Strömstén og la seg helt oppe på 12.-plass, rett bak Henning Olsen, mens Tuomainen passerte Blomgren igjen og 5 andre løpere inkludert Skutnabb, og la seg på 15.-plass rett bak Eden. Av andre gode tider kan vi nevne spesielt Martin Sæterhaug, som gikk på 45,7, og Henning Olsen, som hadde lagt seg i trening igjen av bekymring for alle disse sterke finnene. Men ei ukes trening holdt ikke til mer enn 46,8, sjøl i 1919, og han var skuffa over det og trakk seg fra resten av stevnet.

500 m
1.Kristian Strøm   NOR 44,8
2.Arvo Tuomainen   FIN 45,0
3.Oskar Olsen     NOR 45,1 m/fall
4.Martin Sæterhaug  NOR 45,7
5.Eric Blomgren    SWE 46,3
6.Sigurd Syversen   NOR 46,4
7.Olav Olsen     NOR 46,6
Theodor Pedersen   NOR 46,6
9.Axel Blomqvist   SWE 46,7
Eugen Berntzen    NOR 46,7
11.Henning Olsen   NOR 46,8
12.Sverre Aune    NOR 46,9
Hans Trygve Hansen  NOR 46,9
14.Rolf Reiersen   NOR 47,1
15.Julius Skutnabb  FIN 47,5
16.Frithjof Paulsen  NOR 47,7
Roald Larsen     NOR 47,7
18.Ilmari Danska   FIN 47,8
Harald Strøm     NOR 47,8
Helge Björk      SWE 47,8
Ole Mamen       NOR 47,8
22.Erling Søberg   NOR 48,1
23.Verner Eriksson  SWE 48,7
24.Gustav Gulbrandsen NOR 48,8
25.Øivind Hansen   NOR 48,9
26.Waldemar Bergström FIN 50,1

Første par på 10000 m var Blomgren og Syversen. Svensken gikk et plettfritt og stilreint milløp som han fikk bra med applaus for, og slo sprinteren Syversen med over et minutt. Tidene var 18.28,4 og 19.33,6. Ny sesongbeste for Blomgren.

Andre par var Skutnabb mot Paulsen. Paulsen var like sjanseløs her som i Helsinki og har tydeligvis mista den gode formen fra sesonginnledninga. Tok bottenviksturen så hardt på? Skutnabb hadde nok litt for dårlig 500 m til å forsvare det favorittstempelet som han hadde skaffa seg der, men han gikk godt i den sure nordavinden. Han bomma på ledertida med 1/10 sekund, så finskeflaksen hadde nok normalisert seg igjen allerede. Paulsen fikk 19.05,3. Det var klar ny sesongbeste for Skutnabb.

Det er mulig at den tidelen kan ha gått tapt i en episode som gjengis i Social-Demokraten. Omtrent halvveis i løpet, da Paulsen definitivt så ut til å gå mot tap og lå nesten ei halv runde bak Skutnabb, suste det ei tomflaske over hodene på publikummerne i nordre sving og ned på banen der den gikk i knas så glassbitene føyk over isen bare noen få meter foran Skutnabb, som manøvrerte uanfekta forbi glasskåra. Rudolf Gundersen, som var rundeanviser, fikk sopt dem vekk ganske raskt med hjelp fra et par funksjonærer. Snart oppsto det en tumult i tilskuermassene, og det gjalla rop som På synderen!, Ut me’n!, Kast’n over gjerdet!, Drep’n! Han blei identifisert, trekt fram og gitt en ordentlig omgang med slag, spark, lugging og skalling før de skyssa han ut av porten. Etterpå fikk Skutnabb store ovasjoner hver gang han passerte nordre sving.

Roald Larsen og Helge Björk ga publikum anledning til å konsumere en hel del te med noe godt i der de dreiv og gikk rundt på henholdsvis 19.42,8 og 20.36,8. Men ingen gikk, eller nesten ingen, for de ville se Kristian Strøm mot Tuomainen i 9. par. Både Larsen og Björk hadde gått over 40 sekunder fortere på distansen tidligere i sesongen.

I fjerde par gikk Ilmari Danska sammen med den «lovende unge» løperen Harald Strøm. De holdt følge lenge, men etter halvgått løp sleit Strøm seg fra og gikk i mål på 18.36,1 etter en framifrå sluttspurt. Danska fikk 18.55,5, som var over 50 sekunder under den gamle persen hans.

5. par var Blomqvist mot Berntzen. Nordmannen hadde ikke noe å si her, og Blomqvist viste framgang på distansen og satte sesongbeste med 18.59,1. Berntzen fikk 19.34,1, som var pers med over 2 minutter.

Waldemar BergströmSå skulle milslukeren Waldemar Bergström for første gang vise hva han kunne på norsk is. Etter sisteplassen på 500 m hadde han blitt satt i par med Øivind Hansen, som hadde nest dårligste 500-metertid av dem som skulle gå. Bergström var i bedre form enn på lenge og inspirert av å endelig få vise seg fram i en større sammenheng enn det han hadde blitt tilbydd til nå. Han hadde brutt igjennom i pokalkampen på slutten av sesongn 1914 med et sensasjonelt løp på 8.46,0 blant reservene, tilfeldigvis samme tid som Skutnabb og fortsatt delt finsk rekord. Alt som het internasjonale mesterskap hadde gått han hus forbi, til nå. Så han durte på det han var kar om i den sure nordavinden, og Waldemar Bergström var ikke lite til kar. Hansen blei bare lengre og lengre etter. Halvveis blei han passert med ei runde og mot slutten nærma det seg ei til. Løpet karakteriseres som kraftfullt, om ikke stilfullt, og han fikk sikkert sin velfortjente jubel og applaus etter å ha gått i mål til klar ledelse på 18.06,1, som var ny pers og bare 2 sekunder bak den finske bestetida til Strömstén fra Davos 1908. Noe på 17.30-tallet ville vel dette holdt til under ideelle Frogner-forhold. Hansen fikk 19.34,9. Bildet er fra Finskt Idrottsblad.

Sverre Aune og Rolf Reiersen utgjorde 8. par Trønderen gikk ganske bra på 18.49,0, som var klar sesongbeste, mens Reiersen fikk 19.38,6, som var pers med over minuttet.

Men dette var bare forspillet til det paret som alle hadde venta på, Kristian Strøm mot Arvo Tuomainen. Hele første halvdelen av løpet gikk de side om side. Ingen ville vike. Men så. Finnen begynte å vise seg sterkere. Og han seig fra. Avstanden økte. Kunne den norske favoritten ta igjen dette? Nei, han kunne ikke. Da Tuomainen gikk i mål ny pers, eksakt 10 sekunder bak Bergström, var norgesmesteren ei langside etter. Han fikk 18.27,8, og det var flaks, noen få tideler foran Blomgren og Skutnabb på 18.28.

Også Kristian Strøm kom altså til kort. Attpå til hadde Tuomainen også hatt transportproblemer over Bottenvika, og var ikke framme i Kristiania før lørdag morgen. Oppgitte norske skøytefans spøkte med at han ennå hadde hurtigtogsfarta i kroppen. Det er rart hvordan det føles å bli slått, sjøl om det bare er av finnene. Bare Oscar kunne komme hjem snart. Men vi får se. Det er ennå en hel dag igjen, og Strøm har de to beste distansene sine igjen.

Nå begynte folk for alvor å toge ut av banen for å gå hjem i den sure snoen. Men det var enda 3 par igjen. Det første var Olav Olsen som slo Pedersen med 19.15,3 mot 19.31,5.

I det 11. paret hadde Hans Trygve Hansen og Sæterhaug en hard kamp. Hansen gikk seierrik ut av den med 18.51,0 mot 18.52,8. Han satte pers med 14,4 sekunder.

Siste par var ikke noen hvem som helst, Ole Mamen, mot svensken Verner Ericsson. Mamen gikk et kraftfullt løp med en energi som ikke sto tilbake for finnene. Litt ukollegialt plasserte han seg foran Kristian Strøm med 18.26,2. Svensken gikk også ganske bra og kom i mål på 19.21,6.

10000 m
1.Waldemar Bergström FIN 18.06,1
2.Arvo Tuomainen   FIN 18.16,1
3.Ole Mamen     NOR 18.26,2
4.Kristian Strøm   NOR 18.27,8
5.Eric Blomgren   SWE 18.28,4
6.Julius Skutnabb  FIN 18.28,5
7.Harald Strøm    NOR 18.36,1
8.Sverre Aune    NOR 18.49,0
9.Hans Trygve Hansen NOR 18.51,0
10.Martin Sæterhaug NOR 18.52,8
11.Ilmari Danska   FIN 18.55,5
12.Axel Blomqvist  SWE 18.59,1
13.Frithjof Paulsen NOR 19.05,3
14.Olav Olsen    NOR 19.15,3
15.Verner Eriksson  SWE 19.21,6
16.Theodor Pedersen NOR 19.31,5
17.Sigurd Syversen  NOR 19.33,6
18.Eugen Berntzen  NOR 19.34,1
19.Øivind Hansen   NOR 19.34,9
20.Rolf Reiersen   NOR 19.38,6
21.Roald Larsen   NOR 19.42,8
22.Helge Björk    SWE 20.36,8
Sammenlagt etter 1. dag
1.Arvo Tuomainen   FIN 4
2.Kristian Strøm   NOR 5
3.Eric Blomgren    SWE 9
4.Martin Sæterhaug  NOR 13
5.Sverre Aune     NOR 18,5
6.Julius Skutnabb   FIN 19
7.Hans Trygve Hansen NOR 19,5
8.Ole Mamen      NOR 20,5
Axel Blomqvist    SWE 20,5
Olav Olsen      NOR 20,5
11.Sigurd Syversen  NOR 22
12.Theodor Pedersen  NOR 22,5
13.Waldemar Bergström FIN 23
14.Harald Strøm    NOR 24,5
15.Eugen Berntzen   NOR 26,5
16.Frithjof Paulsen  NOR 27,5
17.Ilmari Danska   FIN 28,5
18.Rolf Reiersen   NOR 32
19.Verner Eriksson  SWE 35
20.Roald Larsen    NOR 35,5
21.Helge Björk    SWE 39,5
22.Øivind Hansen   NOR 40

Charles JewtrawSamme dag avslutta amerikanerne mesterskapet for øststatene i Lake Placid (egentlig i praksis et fullt amerikansk eller nordamerikansk mesterskap siden det var med representatner for veststatene og Canada) med følgende resultater:

440 yards finale
1.Charles Jewtraw, Lake Placid 38,6 
2.Ed Horton, Saranac Lake 
3.Russell Wheeler, Montreal

1 mile finale
1.Jewtraw 2.53,6 
2.David Shultz, Chicago 
3.James Hennessy, Lake Placid

3 miles
1.Jewtraw 9.15,4 
2.Ray Bryant, Lake Placid 
3.Charles Fisher, Milwaukee

Sammenlagt:
1.Jewtraw 25 
2.Fisher 7
3.Horton 6

3-milsløpet blei som venta et spurtoppgjør der de tre medaljevinnerne rykka fra feltet i siste runde. Halvveis i sisterunda kom Fisher på etterskudd, men de to andre jaga hverandre helt til mål.

Med seier på samtlige 5 distanser lå veien til ei proffkarriere åpen for Jewtraw. Men hva blir det nå til med disse proffene? Proffaktiviteten var merkelig laber i sammenlikning med den frenetiske aktiviteten året før. Norval Baptie hadde på ny annonsert at han hadde lagt opp. (Siden skulle det vise seg at det igjen var en tom trusel.) Morris Wood og Edmund Lamy slikka såra sine. Bobby McLean og Art Staff var på turné der de viste kunster og gikk sprintoppvisning på små innendørsbaner. Det kunne man gjøre gode penger på så lenge man hadde et ry å vise til. Et ry man satte på spill ved å gå matcher.

Oscar Mathisen kunne nok gjort det samme. Men han var ikke noen sirkushest. Og han hadde ikke så mye å vise til på kunstløpsfronten. Avisene hadde meldt om at det var avtalt en match mellom han og Staff i Chicago Arena i slutten av februar. Men nå så det ut til at staff var for opptatt med denne turneen sin. I stedet skulle Oscar gå en match i Eau Claire mot Charles Nelson, som han hadde slått grundig i St. Paul Hippodrome året før. Hadde Nelson blitt noe bedre siden det? Antakelig var det litt penger å tjene. Den var beramma til den kommende søndagen, altså 23. februar. Bildet er fra lakeplacidolympicsites.com.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Kristian Strøm    NOR 44,8 Frogner   22.2.1919
2.Arvo Tuomainen    FIN 45,0 Frogner   22.2.1919
3.Oskar Olsen     NOR 45,1 Frogner   22.2.1919
4.Martin Sæterhaug   NOR 45,7 Frogner   22.2.1919
5.Eric Blomgren    SWE 46,3 Frogner   22.2.1919
6.Sigurd Syversen   NOR 46,4 Frogner   22.2.1919
7.Olav Olsen      NOR 46,6 Frogner   22.2.1919
Theodor Pedersen    NOR 46,6 Frogner   22.2.1919
9.Axel Blomqvist    SWE 46,7 Frogner   22.2.1919
Eugen Berntzen     NOR 46,7 Frogner   22.2.1919
11.Henning Olsen    NOR 46,8 Frogner   22.2.1919
12.Jakov Melnikov   RUS 46,9 Moskva DP   1.2.1919
Sverre Aune      NOR 46,9 Frogner   22.2.1919
Hans Trygve Hansen   NOR 46,9 Frogner   22.2.1919
15.Roald Larsen    NOR 47,0 Horten    15.2.1919
16.Rolf Reiersen    NOR 47,1 Frogner   22.2.1919
17.Frithjof Paulsen  NOR 47,2 Trondhjem  26.1.1919
18.Ilmari Danska    FIN 47,3 Tampere Näsij 8.2.1919
Aksel Belewicz     FIN 47,3 Tampere Näsij 8.2.1919
Gustav Gulbrandsen   NOR 47,3 Horten    15.2.1919
21.Marcus Johannessen NOR 47,4 Dælenenga  16.2.1919
Leonard Johannessen  NOR 47,4 Dælenenga  16.2.1919
23.Julius Skutnabb   FIN 47,5 Tampere Näsij 8.2.1919
24.Erling Søberg    NOR 47,8 Hamar    26.1.1919
Gunerius Schou     NOR 47,8 Frogner    9.2.1919
Harald Strøm      NOR 47,8 Frogner   22.2.1919
Helge Björk      SWE 47,8 Frogner   22.2.1919
Ole Mamen       NOR 47,8 Frogner   22.2.1919
29.Rudolf Gundersen  NOR 47,9 Frogner    9.2.1919
30.Erling Nilsen     NOR 48,0 Dælenenga  16.2.1919
1000 m menn
1.Max Kniel       SUI 1.46,2 Davos      2.2.1919
2.Alfred Kaltenbrunner  SUI 1.48,2 Davos      2.2.1919
3.Aksel Nilsen      NOR 1.49,5 Frogner    16.2.1919
4.Alexander Spengler   SUI 1.51,0 Davos      2.2.1919
5.Alf Holt        NOR 1.51,3 Frogner    16.2.1919
Osman Dieseth      NOR 1.51,3 Frogner    16.2.1919
7.Trygve Johansen    NOR 1.51,6 Frogner    16.2.1919
8.Reidar Schelmann    NOR 1.52,2 Dælenenga   30.1.1919
Rolf Sollie       NOR 1.52,2 Frogner    16.2.1919
10.Olaf Hansen      NOR 1.52,7 Hamar      9.2.1919
11.R. Kankkonen     FIN 1.53,1 Helsinki NH  17.2.1919
12.Kristian Eng     NOR 1.53,6 Frogner    16.2.1919
13.Sigurd Kristiansen  NOR 1.53,7 Frogner    16.2.1919
14.Arne Lommerud     NOR 1.54,1 Hamar      9.2.1919
15.Roar Aronsen     NOR 1.55,5 Frogner    16.2.1919
16.Dagfin Sæther     NOR 1.56,5 Frogner    16.2.1919
17.Birger Holst     NOR 1.56,9 Dælenenga   30.1.1919
18.Bjarne Johansen    NOR 1.57,1 Hamar      9.2.1919
19.Sverre Lindberg    NOR 1.57,2 Dælenenga   30.1.1919
20.Gustav A. Vänttinen  FIN 1.57,6 Helsinki NH  17.2.1919
21.Emil Leicht      SUI 1.57,8 Davos      2.2.1919
22.Theodor Baltscheffski FIN 1.58,1 Helsinki NH  17.2.1919
23.Hans Johansen     NOR 1.58,4 Frogner    16.2.1919
24.Erik Sundberg     NOR 1.59,0 Frogner    16.2.1919
25.Fredrik Mikkelsen   NOR 1.59,1 Hamar      9.2.1919
Kaare Breien       NOR 1.59,1 Frogner    16.2.1919
27.Sverre Halvorsen   NOR 1.59,3 Frogner    16.2.1919
Ragnvald Olsen      NOR 1.59,3 Frogner    16.2.1919
29.Erling Sjøen     NOR 1.59,7 Frogner    16.2.1919
30.Aleksander Andrejeff FIN 1.59,8 Helsinki NH  17.2.1919
1500 m menn
1.Kristian Strøm    NOR 2.25,3 Horten    16.2.1919
2.Jakov Melnikov    RUS 2.25,8 Moskva DP   2.2.1919
3.Julius Skutnabb    FIN 2.26,7 Helsinki NH 16.2.1919
4.Arvo Tuomainen    FIN 2.27,4 Helsinki NH 16.2.1919
5.Martin Sæterhaug   NOR 2.28,4 Trondhjem  26.1.1919
Sigurd Syversen     NOR 2.28,4 Horten    16.2.1919
7.Eric Blomgren     SWE 2.29,8 Horten    16.2.1919
8.Harald Strøm     NOR 2.30,0 Horten    16.2.1919
9.Sverre Aune      NOR 2.30,1 Horten    16.2.1919
10.Nikolaj Ivanov    RUS 2.31,0 Moskva DP   2.2.1919
11.Ilmari Danska    FIN 2.31,7 Helsinki NH 16.2.1919
Ole Mamen        NOR 2.31,7 Helsinki NH 16.2.1919
13.Joachim Kurtén    FIN 2.32,4 Helsinki NH 16.2.1919
Gustav Gulbrandsen   NOR 2.32,4 Horten    16.2.1919
14.Aksel Belewicz    FIN 2.32,6 Helsinki NH 16.2.1919
15.Frithjof Paulsen   NOR 2.32,7 Trondhjem  26.1.1919
16.Bror Ravander    FIN 2.33,2 Helsinki NH 16.2.1919 
17.Konstantin Postnikov RUS 2.33,6 Moskva DP   2.2.1919
18.Marcus Johannessen  NOR 2.33,8 Dælenenga  16.2.1919
19.Leonard Johannessen NOR 2.33,9 Dælenenga  16.2.1919
20.Roald Larsen     NOR 2.34,5 Horten    16.2.1919
21.Nikita Najdenov   RUS 2.34,7 Moskva DP   2.2.1919
Axel Blomqvist     SWE 2.34,7 Stockholm HS 2.2.1919
23.Ole Olsen      NOR 2.34,8 Horten    16.2.1919
24.Øivind Martinsen   NOR 2.34,9 Dælenenga  16.2.1919
25.Oskar Olsen     NOR 2.35,0 Helsinki NH 16.2.1919
Walter Tverin      FIN 2.35,0 Helsinki NH 16.2.1919
27.Gunerius Schou    NOR 2.35,7 Dælenenga  16.2.1919
28.Theodor Pedersen   NOR 2.35,8 Stockholm st 9.2.1919
29.Johan Nilsen     NOR 2.35,9 Dælenenga  16.2.1919
30.Hilmar Engebretsen  NOR 2.36,3 Dælenenga  16.2.1919
3000 m menn
1.Max Tetzner     NED 6.20,4 Zwolle       8.2.1919
2.Jacques de Koning  NED 6.22,4 Zwolle       8.2.1919
3.Albert Wajer    NED 6.27,8 Zwolle       8.2.1919
4.Coen de Koning   NED 6.41,4 Zwolle       8.2.1919
5.Harry Krul     NED 6.46,8 Zwolle       8.2.1919
6.G. J. Faber     NED 6.55,8 Zwolle       8.2.1919
7.Ernst Walter Mller GER 6.56,0 Lietzensee Berlin 16.2.1919
8.Harm Bartelds    NED 6.57,2 Zwolle       8.2.1919
B. de Boer      NED 6.57,2 Zwolle       8.2.1919
10.J. Reynders    NED <7.00,9 Zwolle       8.2.1919
11.Walter Grund    GER 7.04,2 Lietzensee Berlin 16.2.1919
12.Phillippus Adrian NED 7.05,6 Zwolle       8.2.1919
13.Grady van Engen  NED 7.06,2 Zwolle       8.2.1919
14.Nils Molander   SWE 7.07,4 Lietzensee Berlin 16.2.1919
15.Hans Tetzner    NED 7.15,8 Zwolle       8.2.1919
16.Evert van Linge  NED 7.16,4 Zwolle       8.2.1919
17.R. H. Aukema    NED 7.19,2 Zwolle       8.2.1919
18.P. J. Crucq    NED 7.20,2 Zwolle       8.2.1919
19.H. J. Bartelink  NED 7.24,0 Zwolle       8.2.1919
20.P. T. A. Kok    NED <7.35,9 Zwolle       8.2.1919
21.J. van Engen    NED <7.45,9 Zwolle       8.2.1919
5000 m menn
1.Jakov Melnikov   RUS 8.45,2 Moskva DP   1.2.1919
2.Kristian Strøm   NOR 8.49,8 Horten    16.2.1919
3.Julius Skutnabb   FIN 8.49,9 Helsinki NH 16.2.1919
4.Arvo Tuomainen   FIN 8.58,4 Helsinki NH 16.2.1919
5.Eric Blomgren    SWE 9.02,4 Horten    16.2.1919
Ole Olsen       NOR 9.02,4 Horten    16.2.1919
7.Harald Strøm    NOR 9.03,0 Horten    16.2.1919
8.Waldemar Bergström FIN 9.04,7 Helsinki NH 16.2.1919
9.Roald Larsen    NOR 9.06,5 Horten    16.2.1919
10.Ole Mamen     NOR 9.06,7 Helsinki NH 16.2.1919
11.Sverre Aune    NOR 9.07,2 Horten    16.2.1919
12.Nikita Najdenov  RUS 9.08,0 Moskva DP   1.2.1919
Nikolaj Ivanov    RUS 9.08,0 Moskva DP   1.2.1919
14.Martin Sæterhaug  NOR 9.08,3 Horten    16.2.1919
15.Øivind Martinsen  NOR 9.12,1 Dælenenga  15.2.1919
16.Sigurd Syversen  NOR 9.14,4 Horten    16.2.1919
17.Gustav Gulbrandsen NOR 9.14,8 Horten    16.2.1919
18.Axel Blomqvist   SWE 9.15,1 Stockholm st 9.2.1919
Bror Ravander     FIN 9.16,0 Helsinki NH 16.2.1919
20.Frithjof Paulsen  NOR 9.16,7 Stockholm st 9.2.1919
21.Roberts Vithofs  LAT 9.18,7 Helsinki NH 16.2.1919
22.Henry Aahlander  NOR 9.21,2 Dælenenga  15.2.1919
23.Ilmari Danska   FIN 9.22,3 Helsinki NH 16.2.1919
24.Walter Tverin   FIN 9.22,6 Helsinki NH 16.2.1919
25.Nils Nilsen    NOR 9.23,9 Dælenenga  15.2.1919
Erling Nilsen     NOR 9.23,9 Dælenenga  15.2.1919
27.Joachim Kurtén   FIN 9.25,6 Helsinki NH 16.2.1919
28.Oskar Olsen    NOR 9.26,6 Helsinki NH 16.2.1919
29.Olaf Moen     NOR 9.27,0 Dælenenga  15.2.1919
30.Verner Eriksson  SWE 9.27,5 Stockholm st 9.2.1919
10000 m menn
1.Jakov Melnikov   RUS 17.48,7 Moskva DP   2.2.1919
2.Waldemar Bergström FIN 18.06,1 Frogner   22.2.1919
3.Ole Olsen      NOR 18.07,3 Horten    15.2.1919
4.Nikita Najdenov   RUS 18.09,1 Moskva DP   2.2.1919
5.Arvo Tuomainen   FIN 18.16,1 Frogner   22.2.1919
6.Nikolaj Ivanov   RUS 18.23,4 Moskva DP   2.2.1919
7.Kristian Strøm   NOR 18.23,6 Horten    15.2.1919
8.Ole Mamen      NOR 18.26,2 Frogner   22.2.1919
9.Eric Blomgren    SWE 18.28,4 Frogner   22.2.1919
10.Julius Skutnabb  FIN 18.28,5 Frogner   22.2.1919
11.Harald Strøm    NOR 18.34,2 Horten    15.2.1919
12.Martin Sæterhaug  NOR 18.43,8 Horten    15.2.1919
13.Sverre Aune    NOR 18.49,0 Frogner   22.2.1919
14.Hans Trygve Hansen NOR 18.51,0 Frogner   22.2.1919
15.Ilmari Danska   FIN 18.55,5 Frogner   22.2.1919
16.Roald Larsen    NOR 18.58,8 Horten    15.2.1919
17.Axel Blomqvist   SWE 18.59,1 Frogner   22.2.1919
18.Gustav Gulbrandsen NOR 19.03,6 Horten    15.2.1919
19.Frithjof Paulsen  NOR 19.05,0 Stockholm st 8.2.1919
20.Verner Eriksson  SWE 19.12,1 Stockholm st 8.2.1919
21.Olav Olsen     NOR 19.15,3 Frogner   22.2.1919
22.Theodor Pedersen  NOR 19.27,0 Stockholm st 8.2.1919
23.Sigurd Syversen  NOR 19.28,4 Horten    15.2.1919
24.Oskar Olsen    NOR 19.29,2 Stockholm st 8.2.1919
25.Eugen Berntzen   NOR 19.34,1 Frogner   22.2.1919
26.Øivind Hansen   NOR 19.34,9 Frogner   22.2.1919
27.Alfred Strömstén  FIN 19.37,9 Tampere Näsij 9.2.1919
28.Rolf Reiersen   NOR 19.38,6 Frogner   22.2.1919
29.John Olsen     NOR 19.42,2 Horten    15.2.1919
30.Roberts Vithofs  LAT 19.42,6 Helsinki Kai 2.2.1919

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Jakov Melnikov      RUS 46,6-2.25,8-8.45,2-17.48,7 201,155
9.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
10.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
11.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
13.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
14.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
15.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.27,3-8.54,4-18.16,1 202,345
16.Julius Skutnabb     FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
17.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
18.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
19.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
20.Eric Blomgren      SWE 46,3-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,202
21.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
22.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen     NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin      FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.06,1 206,972
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,962
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,3-2.31,7-9.22,3-18.55,5 210,872
Aksel Belewicz FIN 47,3-2.32,6-9.30,0-20.12,3 215,782
Harald Strøm NOR 47,8-2.30,0-9.03,0-18.34,2 207,810
Ole Olsen   NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-18.07,3 209,388
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,3-9.07,2-18.51,0 208,270
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-18.58,8 207,813
Rolf Reiersen NOR 47,1-2.36,5-9.35,0-19.38,6 216,697
Eugen Berntzen NOR 46,7-2.37,0-9.21,7-19.34,1 213,908
Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,065
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0-20.12,2 218,543
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 51,1-2.49,9-9.48,0
Erling Olsen NOR 54,6-2.42,1-10.23,5
Asbjørn Steffensen NOR 53,2-2.45,8-10.15,0
Asser Wallenius FIN 53,1-22.45,7
Osman Dieseth NOR 54,1
Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 61,2
Sigurd Moen NOR 2.44,8