Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka



For 100 år sida i dag var den store kometen på vei utover i solsystemet, og gjennom de vestvendte vinduene på Hôtel Wagram i Paris kunne de bare se den som en vag tåkeflekk i kveldinga nå. Inne på ett av romma klamra en åndshøvding seg ennå til livet. Ikke noen tigger, Bjørnson. Men elektroterapien han satte sin lit til, så ikke ut til å hjelpe.

Hjemme i landet han var åndshøvding for, var ikke været slik at de kunne beundre noen komet. Det veksla mellom regn og sludd, og det var trøstesløse forhold på Frogner-banen der KSK hadde tromma sammen til internasjonalt løp. Det internasjonale innslaget besto av Ejnar Sørensen og de to utlendingene som imponerte mest under fjorårets VM, Otto Andersson og Jevgenij Burnov. Andersson figurerer i trekninga som er publisert den første stevnedagen, men han måtte trekke seg på grunn av sjukdom. Burnov var derimot på plass. Publikum huska han godt, og han var visst litt av en magnet. Hele 4000 innfant seg til stevnestarten klokka halv tre, og det var nærmest uhørt på en lørdag. Det bidro kanskje litt at billettprisene var dobbelt så høye på søndag, og dessuten fikk to barn adgang på 1 billett lørdag.

Avisene bringer et intervju med Burnov, som karakteriseres som «dampmaskin». Han har lært seg å gå svingene bedre, sies det, og har mer fullendt teknikk. (Pussig nok har han samtidig blitt lettere å slå på langdistansene.) Han er mekaniker av yrke, og har gått på skøyter i 3 år. Han forteller at organisasjonen og samferdselen med andre land står til hinder for utvikling av skøytesporten i tsarriket. Men det er mange gode talenter, og han ramser opp i fleng: Jæbaew, Harkow, Kamschalow, Hasarow, Bluvas og Saschin, navn vi nok skulle få høre mer til i åra som skulle komme. Jeg kan bare konstatere at han tok feil. Jeg kan identifisere Judajev, Khorkov, Nazarov og Bljuvas på russiske resultatlister fra den tida, og ingen av dem gjorde seg noe større bemerka.

På spørsmålet om hvem han trur blir verdensmester, svarer han: «Ikke godt å si, men hvis Strunnikov hadde vært her, hadde vel han de største sjansene. Han skulle forresten ha vært her, men på grunn av de russiske mesterskapsløpa, som går samtidig, blei han forhindra. (SŒ Burnov var mindre uunnv¾rlig?) Mathisen har jo også store sjanser til mesterskapet, det er unektelig, og stilen og skøyteføringa hans, den er jo aldeles ideal. Men det er mulighet for at Strunnikov kan plassere seg bedre gjennomgående i alle 4 løp.» Vi fikk nå se.

Ekspertisen til Zakken Johansen og mannskapet hans hadde redda finnepokalkampen, og man fikk tross alt noen anstendige tider. Men mot det vedvarende mildværet og regnsluddet måtte de gi tapt, og det var håpløse forhold på banen da 500-meteren starta. Den publiserte parsammensetninga er Burnov-Jacob Frang, Oscar Mathisen-Sæterhaug, Sørensen-Lundgreen, Sigurd Mathisen-Andersson og Johansen-Hansen. Men her starta jo ikke Andersson, dessuten mangler Bjarne Frang og Henning Olsen, så vi får ta dette med ei klype salt. Oscar vant iallfall, men på ei håplaus tid, og slett ikke så overlegent som forrige helg.

Resultater:

1.Oscar Mathisen   53,1
2.Henning Olsen    53,6
3.Martin Sæterhaug 54,6
4.Bjarne Frang     55,8
5.Jacob Frang      56,8
6.Sigurd Mathisen  57,5
7.Magnus Johansen  57,6
8.Trygve Lundgreen 57,8
9.Ejnar Sørensen   58,6
10.Jevgenij Burnov 59,6
11.Olaf Hansen     60,4

På 10000 m var den annonserte parsammensetninga som følger: Lundgreen-Burnov, Oscar Mathisen-Hansen, Sørensen-Bjarne Frang, Sigurd Mathisen-Olsen, Johansen-Andersson. Av de kjente resultatlistene går det fram at også Jacob Frang, Sæterhaug og Johansen starta, mens Bjarne Frang og altså Andersson mangler. Vi kan kanskje anta at det skal være J i stedet for B på denne startlista. Referatet forteller at det første paret mellom Lundgreen og Burnov var jamt. Lundgreen skaffa seg en ledelse midtveis, men så satte russeren opp dampen og gikk andre halvdel fortere enn første. Den overraskende seierherren på distansen, Jacob Frang, karakteriseres som «lett, energisk løper med korte tak». (Oscar måtte jo ha en unnskyldning for å tape). Dette var hans debut på distansen, så den kom han jo godt fra. Med dette gikk han inn på delt (sågar tredelt, med Lauri Koskinen og Herbert Nordkvist) 121.-plass på adelskalenderen.

Resultater:

1.J Frang    24.03,2 p
2.Burnov     24.15,0
3.Lundgreen  24.18,4
4.Johansen   24.19,6
5.O Mathisen 24.40,2
6.Hansen     25.03,6
7.Olsen      25.08,2
S Mathisen brutt
Sæterhaug brutt
Sørensen brutt

Sammenlagt:
1.J Frang     4
2.O Mathisen  6
3.Johansen,
Burnov og
Lundgreen     8
6.Olsen       9
7.Hansen     13