Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka

Statistikk 1915

Etter den nordiske pokalkampen var neste møtested for den norske skøyteeliten stevnet i Trondhjem den 27. og 28. februar. Her blei Strøm igjen bestemann, men bare ett plassifferpoeng foran Henning Olsen, som vant 500 m, og denne gangen tapte han for Aune i samløp på 5000 m. Tidene på 500 og 5000 m var ikke i toppklasse, men på 1500 m satte flere pers, blant andre Kristian Strøm, som forbedra seg til 2.26,8 og konsoliderte 17.-plassen sin på adelskalenderen. Den nye stjerna Ole Mamen vant et stevne i Drammen der han bl.a. slo Bjarne Frang på 1500 m. Det var fælt dårlige forhold med tider på over 3 minutter på 1500 m og 11 minutter på 5000 m. Mamen var nok ikke noe spesielt tungt muskelberg, og tilnavnet «s¿rpel¿per’n» lå nok nær etter dette.

Den nye russiske toppløperen Jakov Melnikov var på besøk i Helsingfors der han slo den finske stjerna Skutnabb med et halvt sekund i samløp og vant distansen på 9.04,9. Den eneste nordmannen som hadde tatt turen over Bottenvika var Martinus Lørdahl, som deltok i old boys. Samme helg avholdt svenskene junior-SM med 35 deltakere. 23 av dem gikk 10000 m.

Uka etter arrangerte finnene det nasjonale mesterskapet sitt i Helsingfors. Nå skulle altså den nye kometen fra Tammerfors Arvo Tuomainen møte de etablerte stjernene fra Helsingfors med den forholdsvis nyetablerte Skutnabb i spissen. På 500 m viste han seg rask med 46,6 og blei bare slått av unge Clas Thunberg, som satte pers med 46,4. Wickström fikk 47,3 på 3.-plass og Skutnabb blei nr. 5 med 48,1. 5000 m vant Skutnabb med 9.00,1 og her blei Tuomainen nr. 2 med 9.05,7 slik at han hadde to poengs forsprang på hjemmefavoritten etter første dag. Det forspranget økte han til 3 igjen etter 1500 m, som han vant med 2.29,9 foran Skutnabb som hadde 2.30,9. Bronsa her gikk til unge Thunberg, som satte pers igjen med 2.31,0. Skutnabb måtte nå ha to mann mellom seg og Tuomainen for å bli mester. I samløpet mellom dem slo han også utfordreren med 14,4 slik at det skulle bli plass til det, og overtok samtidig også den finske rekorden hans med 18.16,4. Klubbkameratene Wickström og Bergström møttes i et annet par og lå nok lenge an til å gi Skutnabb den hjelpa han trengte. Wickström gikk også inn på 18.25,3, men Bergström hadde bedre lyst på finsk rekord enn å hjelpe klubbkameraten sin til mestertittelen, og med 18.15,5 sikra han seg rekorden med 9 tidelers margin mens Tuomainen kunne juble for sitt første mesterskap.

Samme helg samla den norske eliten seg til et todagersstevne med fullt program på Hamar. De fikk besøk av noen svensker, og den beste av dem, Paul Zerling, beit godt fra seg. Han slo Kristian Strøm med ett tidel på 500 m og fikk bare Ole Mamen mellom seg og Strøm på 10000 m, som hortenseren vant på 18.55,0. Da lå Henning Olsen på delt andreplass med svensken etter seier på 500 m. Aune var ute av spillet etter fall. Så slo Zerling Strøm på 1500 m med 2.31,0 mot 2.31,5. De blei nr. 1 og 2 på distansen, og dermed ville bestemann av dem på den avsluttende 5000-meteren vinne stevnet. Svensken gikk godt i par med Olsen, som han slo med 6 sekunder og kom inn på 9.10,5. Men i et seinere eller tidligere par, kanskje sannsynligvis et seinere, slo Strøm Mamen med nærmere 12 sekunder og gikk i mål på 9.09,9, som sikra han stevneseieren. Sikkert spennende greier.

I et premieløp over 5000 m for KSK-medlemmer på Frogner vant Frithjof Paulsen i junior A på 9.38,2 mens Alf Larsen vant i junior B på 9.55,2. Nr. 3 her var Ole Olsen, 17 år, som gikk si andre halvmil og for første gang kom under 10 minutter med 9.59,1. Men en prestasjonen som kanskje vakte mer oppmerksomhet var 11.39,1 av 13-åringen Gunnar Sumstad.

Som helga før var Martinus Lørdahl den eneste nordmannen som deltok utenlands. Denne gangen hadde han reist helt til Petrograd, der han var med i old boys i et stevne der Jakov Melnikov vant tre distanser. Denne turneen til Lørdahl på ettervinteren 1915 i et tsarrike på krigsfot er nok verdt ei hel historiebok i seg sjøl, tenker jeg. Neste helg var han tilbake i Finland igjen, i Viborg, der Platon Ippolitov vant et stevne foran Melnikov og Wickström. Samtidig var den nybakte finske mesteren Tuomainen hjemme i Tammerfors igjen, der han forbedra den finske 500 m-rekorden sin til 45,8.

Men dermed er den minnerike 1915-sesongen historie, og vi markerer med litt statistikk:

Beste mannlige sprinter: Oscar Mathisen
Beste mannlige langdistanseløper: Sverre Aune eller Oscar Mathisen eller Jakov Melnikov eller Julius Skutnabb
Beste junior: Melvin Johansen

Årets gjennombrudd: Sverre Aune eller Kristian Strøm eller Jakov Melnikov eller Arvo Tuomainen

Beste lag: HSK
Bests stevne: Løp om Frognerpokalen, Frogner stadion, 13. og 14. februar eller det finske mesterskapet den 6. og 7. mars
Årets duell: Mathisen og Aune på 5000 m i frognerpokalstevnet den 14. februar, eller Melnikov-Skutnabb i Helsingfors den 28. februar
Beste løp: 8.33,8
Beste bane: Frogner stadion
Årets skandale: SASK som stilte med løpere fra andre klubber i den nordiske klubbmatchen, eller Oscars fravær fra den nevnte klubbmatchen

Årets løper: Oscar Mathisen