Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaFor 100 år sida i dag vant Montreal Wanderers Stanley Cup for andre år på rad ved å slå Berlin Dutchmen fra Berlin, Ontario (forståelig nok[?] omdøpt til Kitchener i 1916) med 7-3 i finalen. Samtidig blei Florence Lawrence verdens første filmstjerne da hun blei kjøpt opp fra Biograph Studios til Independent Moving Pictures, som brøyt den etablerte praksisen med å ikke navngi skuespillerne da de annonserte overgangen.

Da Oscar Mathisen og lagkameratene hans kom tilbake fra Helsingfors kl. 10.30 på onsdag, hadde det alt begynt å murre. Disse tapa virka så unødige og utilbørlige. Og sjøl om slike ting som lagtaktikk blei regna som usmakelige og litt uhederlige, var det ikke fritt for at man mente den kunne vært lagt opp bedre. Det var ille nok å ha været og raske russere å slåss med, om ikke lagkameratene også skulle stikke kjepper i hjula for Kristianiabyens og hele landets yndling.

Det var heller ikke så lange hvila som kom denne yndlingen til gode. Allerede på fredag var det bare å sette seg på toget til Trondhjem igjen, der trønderne skulle hylle VM-laget, minus Magnus Johansen, som hadde annonsert verdensrekordforsøk i 1 times løp på søndag. Og oppe i Trøndelag var været like ille som det hadde vært over alt ellers denne sesongen, med regn og overvann på banen. Hjemmefavoritten Sæterhaug vant 5000-meteren på 10.39,8. Oscar brukte over 11 minutter og hadde egentlig gitt opp før han starta.

Resultater:

1.Martin Sæterhaug 10.39,8
2.Oscar Mathisen   11.17,8
3.Jacob Frang      11.21,8
4.Oluf Steen       11.31,8
Sigurd Mathisen brutt